Midden-Groningen moet jongeren stimuleren om te sporten en bewegen
De gemeente Midden-Groningen wil meer jongeren aan het sporten en bewegen krijgen. Daarvoor moet ze voor de behandeling van de voorjaarsnota 2025 met een plan van aanpak komen met onder meer sportclubs, basis- en middelbare scholen, sportcoaches en jongerenwerkers. Die opdracht kreeg het college gisteravond van de raad. Nu voldoet slechts 1 op de 8 jongeren (12 procent) aan de landelijke beweegnorm.
GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain diende hiervoor - gesteund door VVD, ChristenUnie, PvdA, CDA, SP en D66 - een amendement in. Dat werd ook door de niet-indieners gesteund: 31 voor, 0 tegen (2 raadsleden waren afwezig).
Gezondheids- en sportbeleid
De gemeenteraad ging akkoord met de verlenging van het huidige gezondheids- en sportbeleid dat dit jaar afloopt. Eigenlijk zou het college met nieuw beleid moeten komen voor de periode 2025-2029. Om aan te kunnen sluiten bij het landelijk beleid en meer zicht te hebben op de toekomstige beschikbare middelen kiest het college voor een overbruggingsjaar. En komt tot nieuw beleid zodra zowel landelijk als regionaal de kaders hiervoor duidelijk zijn.
Aanvulling
Dat was voor GroenLinks en de andere fracties niet genoeg en kwam met bovengenoemde aanvulling.
Specifieke campagnes
Via specifieke campagnes moet de gemeente kinderen, jongeren en hun ouders informeren over het belang van voldoende beweging én over de mogelijkheden hiertoe in Midden-Groningen.
Urban Sports
"In dit plan van aanpak moet tevens worden ingespeeld op de veranderende sportbehoefte, door onder meer een gerichte agenda voor Urban Sports te ontwikkelen en hierbij inspiratie te ontlenen van de gemeente Groningen."
Hoe gaat het met de jongeren in Midden-Groningen?
1 op de 8 (12 procent) van de jongeren voelt zich altijd of vaak eenzaam. Dit percentage is vanaf 2019 in een stevige stijgende lijn toegenomen.
Het aantal jongeren dat voldoet aan de landelijke beweegnorm slechts 12 procent (1 op de 8). Dat ligt onder het provinciaal gemiddelde.
72 procent van de jongeren ervaart zijn of haar gezondheid als goed. Dat was in 2019 nog 82 procent.
Het aantal jongeren dat wekelijks actief beweegt in de vrije tijd (85 procent) en wekelijks sport bij een sportvereniging (71 procent)ligt nog altijd sterk onder het provinciaal- en landelijk gemiddelde.
De acties om meer jeugdigen aan het bewegen te krijgen in de beleidsnotitie Sport en Bewegen 2021-2025 en in het Gezond en Actief Leven Akkoord zijn (zeer) beperkt.
De sportcoaches in Midden-Groningen verrichten al erg goed werk, maar dit komt vooral uit hun eigen invulling van en visie op sport en bewegen in Midden-Groningen.
Midden-Groningen beschikt over een sporthopper, maar het aanbod en aantal mogelijke deelnemers is vaak beperkt.
De kinderraad 2023-2024 heeft in zijn advies aangegeven meer aandacht te willen voor buitenspeel- en sportplekken, omdat er in Midden-Groningen weinig buitensportplekken voor oudere kinderen zijn.