

Midden-Groningen krijgt er 20 struikelstenen bij (in Sappemeer)

In Midden-Groningen liggen 73 struikelstenen in Foxhol, Muntendam, Noordbroek, Zuidbroek, Scharmer, Hellum, Woudbloem en Froombosch. Daar komen vrijdag 20 stuks bij in Sappemeer. Voorzitter Koos van der Span van Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen en burgemeester Adriaan Hoogendoorn onthullen die in de Lutherse Kerk- (5), Kees de Haan- (5), Noorder- (6) en Middenstraat (4).

Dit doen de 2 met kinderen van groep 7 en 8 van de scholen in Sappemeer en nakomelingen van weggevoerde bewoners.
Auschwitz en Sobidor
De 20 struikelstenen zijn gelegd ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners en families die in Sappemeer woonden en tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en uiteindelijk zijn vermoord in Auschwitz en Sobibor.
Waardevol
Hoogendoorn: "Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen verricht een bijzondere taak waarvoor ik haar heel dankbaar ben. Ik vind het plaatsen van struikelstenen in onze gemeente door de stichting waardevol, omdat we zo de impact van oorlog levend houden, ook voor de huidige generatie. Want het is van groot belang dat we blijven beseffen waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden. We zien dat ook nu in deze tijd. Ik hoef alleen maar de oorlog in Oekraïne als voorbeeld te noemen."
12 procent
In Midden-Groningen heeft maar 12 procent van de Joodse inwoners de verschrikkingen van de Holocaust overleefd. Hoogendoorn: "Het allerjongste slachtoffer daarvan was Bettje van Delft uit Sappemeer. Ze mocht maar 10 maanden oud worden. Een van de struikelstenen die vrijdag onthuld wordt, is voor haar. En zij is ook 1 van de 3 namen die het gemeentebestuur heeft geadopteerd op het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam."
Circa 170 slachtoffers
Stichting Herdenkingsstenen Midden-Groningen is in het leven geroepen om het aantal struikelstenen in de gemeente uit te breiden. Ze heeft als doel om Joodse slachtoffers van het naziregime die zijn vermoord bij hun laatste woning in de gemeente te herdenken. Het gaat om circa 170 slachtoffers. Bijna alle Joodse inwoners van de toenmalige gemeenten Hoogezand, Sappemeer, Slochteren, Zuidbroek, Noordbroek, Muntendam en Meeden.
Gunter Demnig
Stolpersteine is een project van kunstenaar Gunter Demnig (bovenste foto). Het is een over heel Europa verspreid monument voor de slachtoffers van het naziregime. De stenen zijn van beton. Op de kop van 10 x 10 centimeter zit een messing plaatje, waarin de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van het overlijden zijn gestanst.
Programma
De inloop is vrijdag vanaf 13.30 uur in de Koepelkerk in Sappemeer. Koos van der Span neemt de opening om 14.00 uur voor zijn rekening. Er worden toespraken gehouden door prof. dr. Wout van Bekkum (Joodse gemeente Groningen), prof. Ed Noort (achtergronden van de slachtoffers) en Adriaan Hoogendoorn. Om 14.40 uur gaan de aanwezigen - voor zover mogelijk - te voet naar de adressen Lutherse Kerkstraat 182 en 186. Daar onthullen leerlingen van groep 7 en 8 van de Sappemeerster scholen en nakomelingen van weggevoerde bewoners met de burgemeester de struikelstenen. Aansluitend zijn er voordrachten door leerlingen, is er 1 minuut stilte en sluit Koos van der Span het officiële programma af.