Midden-Groningen heeft (tot 2050) grote plannen met dorp Harkstede
Midden-Groningen heeft grootse plannen met Harkstede. Dit dorp telt nu naar schatting 3.000 inwoners. Het college heeft vandaag 'Toekomstvisie Harkstede 2050' vastgesteld. Hierin staan de ambities voor het dorp tot 2050. Met de plannen van Meerstad voor de uitbreiding van het Woldmeer en de daaraan gekoppelde woningbouw van 1.500 tot 2.000 woningen gaat hier veel veranderen.
Daar merkt het dorp van alles van.
Sloop van 27 woningen
Zo zijn er plannen om 27 koop- en huurwoningen te slopen tussen De Borgstee en het Woldmeer. Wethouder Erianne van der Burg erkent dat inwoners dit niet leuk vinden. Ze benadrukt dat dit een plan is dat nog nader uitgewerkt moet worden. "We hebben de bewoners aangeschreven dat hun woningen mogelijk verdwijnen."
Impact
Van der Burg vindt dat het voor Harkstede belangrijk is om tijdig op die veranderingen in te spelen. "Door nu plannen te maken voor het Harkstede van 2050 kunnen we de impact van de veranderingen op een positieve manier inzetten. Zo blijft Harkstede ook voor de toekomst een prettig woon-, werk- en leefomgeving."
In de toekomstvisie staan de volgende ambities voor Harkstede:
Het behouden van het dorpse karakter van Harkstede en de herkenbaarheid van het historische bebouwingslint.
Aansluiten op het omliggende landschap met een stevige groenstructuur, zones voor natuurontwikkeling en verbindingen met het Woldmeer, de Borgmeren en de natuurgebieden Rijpemaa en ‘t Roegwold.
Het creëren van een levendig dorpshart met een volwaardig voorzieningenniveau en ruimte voor verschillende manieren van ontmoeten, voor zowel bewoners als bezoekers. Het dorpshart is een verblijfsplek en een knooppunt van wandel-, fiets- en vaarroutes.
Via het dorpshart een sterke, ruimtelijke verbinding maken vanaf mfa De Borgstee tot aan het Woldmeer.
Met een aantrekkelijke dorpshaven mogelijkheden bieden voor recreatie, voor zowel bewoners als bezoekers.
Het stimuleren van verschillende manieren van ontmoeten, spelen, sporten en educatie. Gezondheid, bewegen en ontmoeten dragen immers bij aan sterke gemeenschap. Voetgangers- en fietsroutes krijgen de nadruk.
Kansen
Collega-wethouder Evert Offereins kijkt positief naar dit plan: "Je moet de kansen zien, niet de dreiging dat Meerstad (van gemeente Groningen/red.) op ons afkomt." De plannen worden, aldus Offereins, in delen uitgewerkt. "Het kan maar zo zijn dat we over 20 jaar iets meer naar links of naar rechts moeten schuiven."
Eerst visie dan geld
Hoeveel geld deze plannen allemaal kosten, weet het college niet. "Eerst een visie, dan het geld", weet burgemeester Erica van Lente.
Nauw samengewerkt
Midden-Groningen heeft deze visie niet alleen opgesteld. Ze heeft nauw samengewerkt met Bureau Meerstad, gemeente Groningen, bewoners, ondernemers, belangenverenigingen en maatschappelijke partijen.
Besluit
Naar verwachting neemt de gemeenteraad in januari een besluit over de Toekomstvisie Harkstede 2050.