M-Groningen en anderen stoppen samenwerking met Vluchtelingenwerk
De gemeenten Midden-Groningen, Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Westerkwartier en Noordenveld verlengen de samenwerking met Stichting Vluchtelingenwerk Nederland niet. De eerste termijn van deze overeenkomst (B1-route) loopt af op 31 december. De stichting komt een aantal afspraken, vastgelegd in Programma van Eisen, niet na. Ze komt ook niet tot een goede uitvoering van de opdracht.
Zo wordt door Vluchtelingenwerk sinds ingang van de overeenkomst (1 april 2022) niet voldaan aan het organiseren van avondlessen, uitvoering van alfabetiseringslessen, uitvoering van de B1-entreeroute en niet voldoende voldaan aan de Social-returnverplichting.
Individueel maatwerk
Ook komt de stichting pas sinds kort tot uitvoering van taallessen op B2-niveau, een module die door Vluchtelingenwerk is toegezegd aangeboden te worden bij de start van de overeenkomst. Vluchtelingenwerk blijkt niet in staat om individueel maatwerk te leveren aan inburgeraars in de B1-route. Dit had bijvoorbeeld tot gevolg dat inburgeraars werk en inburgering niet kunnen combineren. Dit vanwege de afwezigheid van avondlessen. Dit schrijft het college van B en W van Midden-Groningen in een raadsbrief aan de gemeenteraad.
Communicatie
De gemeenten zijn bovendien ontevreden over de samenwerking en de communicatie tussen Vluchtelingenwerk en gemeenten. Vorig jaar hebben de 6 gemeenten haar in meerdere gesprekken gewezen op de geconstateerde tekorten in de uitvoering van de B1-route. Het is vluchtelingenwerk niet gelukt om in herstel te komen.
Nieuwe aanbieder
De 6 gemeenten willen gezamenlijk de B1-route inkopen bij een nieuwe aanbieder. Wethouder Evert Offereins van Midden-Groningen: "De afwikkeling van de bestaande overeenkomst met Vluchtelingenwerk en de overdracht van de inburgeraars naar een nieuwe aanbieder vraagt extra inzet van zowel Vluchtelingenwerk als de regievoerders en beleidsambtenaren van de betrokken gemeenten."
400 cursisten
De 6 gemeenten hebben ongeveer 400 cursisten ingeschreven in de B1-route. Ze willen dat de inburgeraars zo min mogelijk last hebben van de afwikkeling van de overeenkomst met Vluchtelingenwerk. "Maar kunnen niet uitsluiten dat inburgeraars bijvoorbeeld enige vertraging oplopen in hun traject. Ook kan de overgang naar een nieuwe aanbieder bij inburgeraars zorgen voor extra stress en onzekerheid. We doen ons best om deze potentiële gevolgen te minimaliseren en de overdracht zo goed mogelijk te laten verlopen."
Wet inburgering 2021
Op grond van de Wet inburgering 2021 dienen gemeenten zogenoemde leerroutes (onder meer lessen Nederlandse taal) aan te bieden aan statushouders. 1 van de 3 varianten is de B1-route, de inburgeringsroute waarbij het leren van de Nederlandse taal op B1-niveau samengaat met de voorbereiding op participatie en werk. Het doel van deze route is dat inburgeraars zelfstandig kunnen participeren in de Nederlandse maatschappij. Stichting Vluchtelingenwerk Nederland voert in het kader van de Wet inburgering 2021 de B1-route uit voor Groningen, Eemsdelta, Het Hogeland, Midden-Groningen, Noordenveld en Westerkwartier.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over dit onderwerp.