

Midden-Groningen doet mee aan project 'Veur mekoar en mit mekoar'

'Veur mekoar en mit mekoar'. De gemeente Midden-Groningen werkt mee aan dit project. Het doel is dat mensen met een hulpvraag zo goed mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en leven in hun vertrouwde omgeving. Met hulp van naasten, vrijwilligers én zo nodig professionele hulp. Deze groepen werken domeinoverstijgend samen rond de inwoner.
Wat deze samenwerking inhoudt, staat hieronder te lezen.
Gemeente en zorgaanbieders
'Veur mekoar en mit mekoar is een samenwerking tussen de Stichting Groninger Dorpen, 17 zorgaanbieders in Groningen, de gemeenten Westerkwartier, Groningen, Midden-Groningen en Eemsdelta, zorgkantoor en zorgverzekeraar Menzis. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de ingediende subsidieaanvraag voor deze domeinoverstijgende samenwerking afgelopen week goedgekeurd.
Domeinoverstijgende samenwerking
Het zorgstelsel in Nederland is ingericht in domeinen: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Roeli Mossel (directeur-bestuurder NNCZ, waar zorgcentrum Gockingaheem in Noordbroek onder valt):
Samenwerken
"We zien dat door domeinoverstijgend samenwerken en door verbinding te hebben met onderlinge inzet tussen inwoners in een gemeenschap we beter aansluiten bij mensen met een hulpvraag. Door de regelruimte ontstaat er ruimte om tot nieuwe arrangementen van dienstverlening te komen door professionals. De kaders van de verschillende regelingen binnen de wetten die zorg financieren mogen losgelaten worden."
Basis
"De basis voor domeinoverstijgende samenwerking ligt bij inwoners en gemeenschappen waar inwoners zelf initiatief nemen om vorm te geven aan prettig samenleven en van betekenis te zijn voor elkaar. Deze informele zorg draagt eraan bij dat er minder formele zorg, zoals begeleiding en/of wijkverpleging, nodig is. In veel gevallen kan verhuizing naar een verpleeghuis of een andere woonvorm worden voorkomen of uitgesteld. Er is de afgelopen jaren met ondersteuning van de Groninger Dorpen een netwerk van 'Zorgzame Dorpen' tot stand gebracht, waarin verschillende vormen van bewonersinitiatieven op het gebied van zorg en ondersteuning van elkaar kunnen leren."
Investeren
De deelnemers aan dit project willen investeren in zorgzame gemeenschappen, zodat mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en professionele zorg minder nodig is. Door domeinoverstijgend samen te werken, geven ze gezamenlijk een nieuwe invulling aan de zorg veur mekoar en mit mekoar.
Noordbroek
In de provincie Groningen wordt dit jaar gestart in 10 plaatsen met domeinoverstijgend samenwerken met inwoners in wijken en dorpen en binnen de zorgketen. Dat gebeurt onder meer in Noordbroek, Loppersum, Haren, Groningen, Opende en Aduard.