

Midden-Groningen dient zienswijze in voor NPLG (wat is dat?)

Structurerende keuzes. Gevolgen van de gas- en zoutwinning. (Sociaal) economische gevolgen voor het landelijk gebied. Voldoende middelen. Deze zaken heeft de gemeente Midden-Groningen benadrukt in haar zienswijze op het Ontwerpprogramma Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) door de Rijksoverheid. Die presenteerde deze startnotitie in de zomer van 2022. Wat is het NPLG ook (alweer) precies?
De gemeente Midden-Groningen legt dat uit: "Het NPLG is een beleidsprogramma onder de Nationale Omgevingsvisie en richt zich op het ontwikkelen van een langjarig transitieproces voor de opgaven rondom natuur, stikstof, landbouw, water, bodem en klimaat. Hierbij moet worden voldaan aan vastgestelde internationale verplichtingen. Het doel van het NPLG is het vastleggen van structurerende, richtinggevende keuzes en (regionale) doelen."
Demissionair kabinet
Voor het uitvoeren van het NPLG is een passend instrumentarium en financiering vereist. Het demissionaire kabinet heeft een budget van 24.3 miljard euro tot en met 2035 beschikbaar gesteld om financieel bij te dragen aan de internationale verplichtingen binnen het NPLG. Dit bedrag is in september 2023 controversieel verklaard. De besluitvorming over de definitieve inhoud van het NPLG en de toekomstige financiering ligt bij het nog te vormen kabinet.
Tempo
In afwachting van opnieuw vastgestelde bedragen probeert het Rijk wel zo veel mogelijk tempo te houden in de aanpak en heeft het ontwerp NPLG (met bijbehorende MER, milieueffectrapportage) ter inzage gelegd.
Zienswijze
Midden-Groningen streeft naar een duurzaam landelijk gebied met perspectief voor haar inwoners en bedrijven. In de gemeentelijke zienswijze wordt het belang van deze punten benadrukt.
1. Structurerende keuzes
Er is onduidelijkheid rondom de mogelijkheid om (gemotiveerd) af te wijken van structurerende keuzes wanneer dit noodzakelijk blijkt in de lokale situatie. Structurerende keuzes kunnen leiden tot indirecte (onwenselijke) gevolgen. Zo kan het aanpassen van de grondwaterstand invloed hebben op funderingen, bouwdelen en op de agrarische bedrijfsvoering. Ook kunnen structurerende keuzes invloed hebben op het op peil houden van de aardappelteelt voor zetmeelproductie als hun grondstofvoorziening.
2. Gevolgen van de gas- en zoutwinning
Er wordt verzocht kennis te nemen van de stress veroorzaakt door het NPLG die inwoners raakt die al moeten omgaan met de schrijnende aardbevingsproblematiek. De opgaven voor het landelijk gebied komen hier bovenop en vergroten de onzekerheid. Ook ondervindt het gebied bodemdaling door gas- en zoutwinning, boven op de bodemdaling door veenoxidatie.
3. (Sociaal) economische gevolgen voor het landelijk gebied
In deze zienswijze wordt verzocht te verduidelijken hoe de regering om wil gaan met de invloed van de structurerende keuzes op het verdienvermogen van agrariërs en welke maatregelen getroffen kunnen worden.
4. Voldoende middelen
Er wordt verzocht spoed te maken met het verder ontwikkelen en de uitrol van het programma en het beschikbaar stellen van voldoende (structurele) middelen voor de uitvoering en het beheer hiervan.
Vereniging van Groninger Gemeenten
"Vereniging van Groninger Gemeenten heeft namens de gemeenten in de provincie Groningen een zienswijze ingediend. Hierin is het belang voor duidelijkheid op lange termijn voor inwoners en ondernemers benadrukt, in bijzonder de agrariërs die al lang in onzekerheid verkeren. Daarnaast is de behoefte aan langjarige kaders en financiële middelen benadrukt. De rol van gemeenten binnen het NPLG wordt ook benadrukt, waarbij tijdige en duidelijke communicatie en het zijn van een volwaardig gesprekspartner van belang zijn om het vertrouwen bij inwoners te borgen. De gemeenten zien het bieden van handvatten voor slimme combinaties, koppelkansen en het omgaan met conflicterende ruimteclaims als essentieel in de samenwerking tussen de provincie Groningen, gemeenten en omliggende provincies."
NPLG
Klik HIER en lees het rapport over dit onderwerp.