Alleen volwaardige woningen/appartementen op Werf- en Sluiskade
De gemeenteraad van Midden-Groningen ging 1 februari akkoord met het plan om het al jaren braakliggend terrein op de hoek Werfkade - Sluiskade in Martenshoek (Hoogezand) te ontwikkelen voor bijvoorbeeld woningen (zie eerdere berichten). Hoe dat er uit zou moeten zien, was 3.5 maanden geleden nog niet bekend. Wethouder Erianne van der Burg geeft nu meer duidelijkheid over de invulling.
Projectontwikkelaars kunnen zich tot 1 september melden bij de gemeente. Ze moeten voor eigen rekening en risico deze locatie ontwikkelen.
Maximale bouwhoogte
"Bij het plan op deze locatie moeten de ontwikkelaars er onder meer rekening mee houden dat de maximale bouwhoogte 3 lagen is in verband met geluid en uitstraling. Ook mogen er geen appartementen kleiner dan 50 vierkante meter, studio's of kamerverhuur komen. Daarvan is al voldoende aanbod in (de omgeving) van Martenshoek. Er moeten volwaardige woningen/appartementen gebouwd worden."
Historie
De gemeente ziet graag dat er in de plannen wordt voortgeborduurd op de historie van de plek: de scheepstimmerwerf van Helmers en de gedempte Molendijk.
Duurzaamheid
De gemeente vindt duurzaamheid ook erg belangrijk. Daarom zijn daar extra punten bij de selectie voor te verdienen.
Krapte
Van der Burg: "We willen in 2030 in totaal 1.350 nieuwbouwwoningen in onze gemeente toevoegen om zo de krapte op de woningmarkt in onze gemeente te verminderen. Dit terrein ligt al een tijd braak. Het vormt een stedenbouwkundig gat langs het oude Winschoterdiep. Daarom zien we graag dat op deze locatie woningbouw komt."
Scheepswerf
De locatie Werfkade/Sluiskade in Martenshoek, Hoogezand is een voormalige scheepswerf en is destijds aangekocht door de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het terrein was vervuild. De ontwikkelaar zal op het terrein dus ook de bodemvervuiling moeten aanpakken voordat tot bouw overgegaan kan worden.
Selectie
Het doel van de selectie via een prijsvraag is volgens de wethouder om een inschrijver te vinden met kwalitatief het beste plan tegen de beste prijs.
Puntentoekenning
Een interne projectgroep van deskundigen van de gemeente beoordeelt de plannen en adviseert over de puntentoekenning. Die wordt bekrachtigd door het college van burgemeester en wethouders dat uiteindelijk ook een besluit neemt.
Koopovereenkomst
Het streven is om uiterlijk op 15 oktober een besluit te nemen over de winnaar. Met de geselecteerde partij gaat de gemeente een koopovereenkomst aan die binnen 30 dagen na de selectie ondertekend moet worden.
Eerdere berichten: Midden-Groningen wil woningen op terrein hoek Werfkade Sluiskade
Raad zegt ja tegen ontwikkelen braakliggend terrein in Martenshoek