Koninklijke Erepenning voor Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer
Burgemeester Erica van Lente van Midden-Groningen had gisteravond een bijzonder cadeau voor Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer. Dat bestond op 1 januari 125 jaar en gaf een jubileumconcert in het Kielzog in Hoogezand. Van Lente overhandigde voorzitter Dorien Bakema de Koninklijke Erepenning, als erkenning voor de belangrijke maatschappelijke positie van het fanfarecorps in beide plaatsen.
Erica van Lente: "Dat muziek een samenleving en mensen kan verbinden is algemeen bekend. Fanfarecorps HS is het springlevende bewijs daarvan. Omdat samen muziek maken van alle tijden is, heeft dit muzikale gezelschap inmiddels al 125 jaar bestaansrecht. In Midden-Groningen geeft het korps regelmatig concerten en is het een graag geziene gast bij het muzikaal omlijsten van memorabele momenten. Het is dan ook zeer terecht dat onze Koning heeft besloten Fanfarecorps Hoogezand-Sappemeer de Koninklijke Erepenning toe te kennen."
Ons Huis
In 1899 is de sociaal-culturele vereniging Ons Huis opgericht. Die had tot doel de werkende volksklasse via en cultuur te verheffen. In 1899 kreeg H.E. Buurma een opdracht van de vereniging voor het oprichten van een muziekkorps. Hij ging ermee aan de slag en op 1 januari 1900 was een nieuw muziekkorps een feit. Dat had een succesvol begin. In 1907 werd deelgenomen aan een wedstrijd van fanfarekorpsen in Zuidlaren waar een eerste prijs werd behaald: een gouden medaille en 40 gulden. De vereniging werd opgeheven in 1907, maar het fanfarecorps ging door.
Oorlog
Er volgde een aantal moeilijke jaren door de oorlog. In 1925 werd het eerste jubileum gevierd. Namens de bevolking van Hoogezand-Sappemeer kreeg het Fanfarecorps een vaandel aangeboden. Ook de Tweede Wereldoorlog liet haar sporen na. In de oorlog verdwenen veel muziekstukken, maar dit kon de vreugde tijdens de bevrijding niet drukken. Ondanks weinig repetities werd er lustig op los gespeeld.
Tamboercorps
In 1958 werd er een tamboercorps opgericht. Dit was heel belangrijk voor de vereniging, vooral financieel. Dit vergrootte namelijk de mogelijkheden tot mars-optredens.
Dirigent Frits Visser
De jaren 70 waren een voorbode voor veel positieve veranderingen. Frits Visser werd dirigent. Hij bleef dit 40 jaar doen. En werd een majorettepeloton opgericht en de vereniging groeide tot over de 100 leden. Ook werd Jeugdkorps Muziek en Drumband opgericht. Belangrijk uitgangspunt hierbij was de jeugd een kans te geven om een muziekopleiding te krijgen bij het fanfarecorps. Vele huidige beroepsmuzikanten kregen hier hun eerste opleiding.
Het Speulhuus
In 1977 kreeg de vereniging een eigen verenigingsgebouw: het Speulhuus aan de Meint Veningastraat in Hoogezand. Op 30 april 1980 werd het fanfarecorps als enige afgevaardigde van de provincie Groningen uitgenodigd voor een bijzonder evenement, namelijk de inhuldiging van prinses Beatrix tot koningin. Een muzikaal hoogtepunt vond plaats op 27 mei 1989: het fanfarecorps werd vice-kampioen bij de Nationale Kampioenschappen, Sectie Middenklassen.
Blaasorkest
Nu bijna 125 jaar later is het nog altijd een actieve muziekvereniging bestaande uit een muziekkorps in fanfarebezetting en het blaasorkest New Rhythm and Brass.
Nieuw Talent Orkest
De maatschappelijke betrokkenheid van de vereniging blijkt ook uit het dit jaar opgezette nieuwe project, een zogenaamd ‘Nieuw Talent Orkest'. Mensen die altijd al eens een instrument wilden spelen, krijgen de kans om dit werkelijkheid te laten worden. En niet alleen is het muziek maken van belang, maar net zo belangrijk zijn de sociale contacten. Het is een vereniging die midden in de samenleving staat die continu verandert. Maar het is ook een vereniging die meebeweegt, en voortdurend zoekt naar hoe ze van waarde blijven in die samenleving.
Foto: Gemeente Midden-Groningen.