Keti Koti M-Groningen: Binnen gedenken, buiten eten, dat verbindt
In Midden-Groningen wordt vandaag Keti Koti gevierd. Dat is voor het eerst. Sinds de millenniumwisseling gebeurt dat al in enkele grote steden. Deze dag wordt het koloniale verleden van Nederland herdacht en de afschaffing van de slavernij wordt gevierd. De aftrap van Keti Koti - hijsen 3 vlaggen: Nederlandse Antillen, Nederland en Suriname - was voor het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.
"We kunnen met deze dag een traditie starten in Midden-Groningen", zei wethouder Evert Offereins.
Gedenken en eten
"Binnen kunnen we gedenken, buiten eten. Eten verbindt. Dat doet muziek ook", vertelde medeorganisator Roshano Dewnarain.
Culturele gemeenschappen
Het programma is samengesteld door verschillende culturele gemeenschappen in Midden-Groningen. Met onder meer Hindoestaanse dans en muziek, rap, salsa (demonstratie) en Afrikaanse muziek. Er zijn kraampjes met onder anderen Antilliaans, Hindoestaans en Javaans eten en culturele informatie.
Emancipatiedag
Keti Koti is een belangrijke uitdrukking in het Sranantongo. Dat wordt door veel Surinamers gesproken. In het Nederlands betekent het 'de ketenen zijn gebroken'. In het Papiamentu, dat door veel Antillianen gesproken wordt, is dat Kibra Kadena. Op de bovenwindse eilanden staat 1 juli bekend als Emancipatiedag.
Wie organiseert Keti Koti in Midden-Groningen?
Verschillende gemeenschappen: Creoolse, Antilliaanse, Hindostaanse, Javaanse en Molukse. Kielzog, Fraeylemaborg, Bibliotheken Midden-Groningen, jongerenwerk Midden-Groningen en de gemeente zijn belangrijke partners. De 'dag' wordt begeleid door Stichting Pittig Gekruid.
Tweeledig
Het uitgangspunt van Keti Koti Midden-Groningen is tweeledig. De dag staat in het teken van herdenken én vieren. "Bewustwording is hierin een rode draad. Bewustwording over het leed dat slachtoffers van het koloniale verleden is aangedaan en de manier waarop dit vandaag de dag nog steeds doorwerkt. Maar ook bewustwording over de diversiteit aan culturen en gemeenschappen die Midden-Groningen rijk is", aldus de organisatie. 2023 is een extra bijzonder jaar. Met de Emancipatiewet van 1 juli 1863 werd in Suriname en op de Nederlandse Antillen de slavernij wettelijk afgeschaft.
Motie, 30 juni 2022
Klik HIER en lees meer over de op 30 juni vorig jaar aan genomen motie over Keti Koti.
Wat is Keti Koti?
Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden. (Bron: Nu.nl).