

Adriaan Hoogendoorn: Wapens horen niet thuis in onze samenleving

Midden-Groningen is een van de 200 gemeenten in ons land die van 11 tot en met 17 oktober meedoen aan de Week van de Veiligheid. In deze week kunnen inwoners - vooral jongeren van 12 tot 25 jaar - wapens inleveren. De nadruk ligt op steekwapens. Jongeren worden aangespoord afstand te doen van messen en andere steekwapens. "Wapens horen niet thuis in onze samenleving."
Zegt burgemeester Adriaan Hoogendoorn.
Conflicten
"Dat is niet de manier waarop we conflicten willen oplossen. De laatste jaren zien we echter dat vooral het steekwapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een buitengewoon ernstige en zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat er ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Het is niet normaal om steekwapens bij je te dragen en dat moet ook vooral niet normaal worden. Met de inleveractie maken we bovendien onze gemeente weer een stukje veiliger."
Anoniem
Tijdens de inleverweek kunnen wapens ingeleverd worden bij het politiebureau in Hoogezand. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die in het bureau staat. Er is daarnaast geen risico op straf voor het in bezit hebben van een wapen. De inleveractie wordt landelijk ondersteund door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie (OM).
Zorgelijke trend
Hoewel landelijk het totaal aantal jeugdige verdachten, dat in aanraking komt met het OM, al jaren afneemt (in 2020 -12 procent), zet in 2020 een zorgelijke trend door die in 2019 al zichtbaar werd. Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een ernstig geweldsdelict is in een jaar tijd toegenomen met 17 procent: van 1.633 verdachten in 2019 naar 1.904 in 2020.