

Herindeling Menterwolde, HS en Slochteren met 'krabbels' stapje verder

Met de vaststelling van het startdocument 'Gemeentelijke herindeling HSSM' zijn Menterwolde, Hoogezand-Sappemeer en Slochteren een stapje dichterbij de herindeling. Deze gemeenten moeten op 1 januari 2018 een nieuwe gemeente (62.000 inwoners) vormen. De drie burgemeesters presenteerden het startdocument vanmiddag aan de media in het gemeentehuis in Hoogezand.
De 3 gemeenteraden komen dinsdag 27 januari in een gezamenlijke bijeenkomst in mfc Noordsuythoeve in Noordbroek bijeen. Het doel is een kennismaking en het verzamelen van informatie voor de vervolgprocedure.
De 3 gemeenten hebben tal van argumenten om samen 1 nieuwe gemeente te vormen. Een greep daaruit:
* In de nieuwe gemeente is veel gebundelde kennis over hoe om te gaan met stad en dorp. Dat geeft een goede uitgangspositie voor een uitvoerige gedachtebepaling over grootschaligheid versus kleinschaligheid en de positie en het belang van zelfbewuste dorpen en stedelijke wijken.
* De nieuwe gemeente kan haar burgers een compleet voorzieningenniveau bieden, wetend dat de stad Groningen het voorzieningenniveau in het topsegment aanbiedt. Als totaliteit is de nieuwe gemeente met 62.000 inwoners een goede schaal als voedingsgebied voor voorzieningen als muziekschool, centrum voor de kunsten, theater, welzijnsinstelling, zorgverleners, onderwijs, kinderopvang en dergelijke. Niet te klein, niet te kwetsbaar, voldoende geprofessionaliseerd.
* In de provincie Groningen is een cultuuromslag noodzakelijk op weg naar samenwerking. Er moet toegewerkt worden naar een samenwerking op regionale schaal op strategische sociaaleconomische dossiers en op provinciale schaal meer in de vorm van een agglomeratienetwerk.
* De nieuwe gemeente is beter in staat om de ontwikkeling van de stad Groningen, ook in Regiovisie verband, in faciliterende zin te ondersteunen. Dat kan door het zijn van woongemeente en door het een plek bieden aan ondernemingen die toeleverancier voor bedrijven in de stad zijn (ondersteunende diensten). In de stad is sprake van kennisintensieve dienstverlening, onderwijs en wetenschap, innovatie. Daarom heen, dus ook in deze nieuwe gemeente, zijn grote mogelijkheden voor toeleveranciers, facilitaire en logistieke dienstverleners. Die hoeven niet noodzakelijkerwijs op dure vierkante meters in de stad te zitten, maar willen er wel dicht bij zitten.
* De nieuwe gemeente is gelegen op een kruispunt van belangrijke wegen: A7 en N33. Aan de A7 liggen goed geoutilleerde bedrijventerreinen (Rengers, Foxmart en De Gouden Driehoek) die beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Met andere woorden: de economische potentie kan beter benut worden.
* De nieuwe gemeente kent (deels) een sterk industrieel karakter waarvan de bedrijventerreinen nog veel beter (thematisch) benut kunnen worden (daar waar nu reeds een aantal topsectoren relatief goed vertegenwoordigd is) en heeft een groot arbeidspotentieel, niet alleen in eigen gebied, maar ook vanuit de directe omgeving. Daarbij kan gedacht worden aan: landbouw/agribusiness; industrie; transport en logistiek en distributie en zorg/healthy ageing. In samenwerking met de andere gemeente aan de A7, Oldambt, heeft de nieuwe gemeente een belangrijke corridorfunctie tussen de Stad Groningen en Duitsland. Voor veel bedrijven is de A7 een belangrijke verbinding. Door nog meer samenhang en afstemming tussen de bedrijventerreinen in de nieuwe gemeenten aan te brengen kan deze corridor nog meer bedrijvigheid en werkgelegenheid aantrekken in de toekomst. Duitsland ontwikkelt zich de laatste jaren ook als een arbeidsmarkt voor inwoners uit onze regio. Kortom, de inhoudelijks samenwerking met Oldambt zal in de komende jaren nadrukkelijk gezocht worden, dat is in het belang van de totale regio.
* Weg, water, spoor. de A7 corridor is de plek waar de overgang van vervoermiddel plaatsvindt. Voor goederen, maar vooral ook voor personen. Nu carpoolplekken, in de nabije toekomst transferia. Van fiets of auto naar openbaar vervoer, van bus naar trein. Er ligt een snelle railverbinding Groningen - Bremen in het verschiet. Hier is de inhoudelijke samenwerking met Oldambt noodzakelijk.
* Ook moet de nieuwe gemeente gericht zijn op de nieuwe gemeente(n) aan de zuidkant, met name die waarin Veendam een plek zal krijgen. Daarvoor is de noodzaak van een goede afgewogen ontwikkeling langs N33/A7 te belangrijk (niet alleen een afstemming tussen de drie eerdergenoemde bedrijventerreinen langs de A7, maar ook met de Oostboog Bedrijvenlocaties langs de N33). Alleen op die manier kan echt de verbinding worden gelegd met de economische kernzones Groningen en Eemsdelta/Groninger havens, alsmede met Duitsland.
* De sector recreatie en toerisme is nog in ontwikkeling, maar kent al wel een sterke basis. Meer samenhang en intensivering van beleid, iets dat in een grotere gemeente veel beter kan, biedt goede kansen voor groei van bedrijven en werkgelegenheid. Toerisme en recreatie, is in gebied van de gemeente vaak gerelateerd aan water. Dat biedt kansen voor vaarcircuits, voor verbindingen met Duitse vaarwegen, ontwikkeling van toeristische infrastructuur bij meren en langs vaarroutes. Dat alles draagt ook bij aan het zijn van aantrekkelijke woongemeente. In samenwerking met de andere gemeente aan de A7, Oldambt, heeft de nieuwe gemeente een belangrijke corridorfunctie tussen de Stad Groningen en Duitsland. Voor veel bedrijven is de A7 een belangrijke verbinding. Door nog meer samenhang en afstemming tussen de bedrijventerreinen in de nieuwe gemeenten aan te brengen kan deze corridor nog meer bedrijvigheid en werkgelegenheid aantrekken in de toekomst. Duitsland ontwikkelt zich de laatste jaren ook als een arbeidsmarkt voor inwoners uit onze regio. Kortom, de inhoudelijks samenwerking met Oldambt zal in de komende jaren nadrukkelijk gezocht worden, dat is in het belang van de totale regio.
Foto: De burgemeesters Eduard van Zuijlen (Menterwolde), Geert-Jan ten Brink (Slochteren) en Peter de Jonge (Hoogezand-Sappemeer) - van links naar rechts - ondertekenen het startdocument 'Gemeentelijke herindeling HSSM'. Foto: Peter Pijper.