GroenLinks: Wat doen gemeente en politie na overlastmelding?
Wat doet de gemeente Midden-Groningen en de politie wanneer ze een melding ontvangt van overlast? GroenLinks wilde dit weten van het college van Midden-Groningen. Dit naar aanleiding van de overlastsituatie in wijk Gorecht in Hoogezand. "Het afgelopen jaar hebben wij herhaaldelijk signalen ontvangen van (ernstige) overlast in verschillende wijken. De signalen worden frequenter en ernstiger in aard,"
Aldus GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain (foto).
Als de gemeente een melding van overlast ontvangt, welk traject volgt het dan?
"Meldingen kunnen op verschillende manieren bij de gemeente binnenkomen. Het kan zijn dat de boa’s de melding krijgen, het team OOV ( Openbare Orde en Veiligheid) of dat er gemeld wordt middels het centrale nummer van de gemeente. Wanneer de melding bij het klantcontactcentrum binnenkomt wordt de afweging gemaakt wat er precies aan de hand is. Er wordt doorgevraagd naar de problemen om zo een beeld te kunnen vormen. Waar vervolgens wordt gemeld is uiteenlopend."
"Regelmatig worden meldingen doorgezet naar de afdeling OOV of handhaving. Ook kan worden doorverwezen naar de sociale teams. Bijvoorbeeld voor buurbemiddeling bij overlast van buren. Als een melding via e-mail bij de boa's binnenkomt wordt gekeken wanneer de overlast plaatsvindt en hoe de inzet gaat worden. Wanneer de melding via het OC (de meldkamer) binnenkomt dan kan de inzet vaak direct zijn omdat er dan overlast geconstateerd wordt."
"Wegens beperkte capaciteit van de handhavers kan niet op alle dagen in de avonden inzet gepleegd worden. Als een melding bij team OOV binnenkomt wordt contact opgenomen met betrokken netwerkpartners om de melding te bespreken en wordt geïnformeerd of er inzet nodig is vanuit OOV. Als er geen inzet van OOV nodig is, wordt de melding bij een netwerkpartner neergelegd om verder op te pakken. Wanneer er veiligheidsrisico’s spelen, wordt een casus opgeschaald volgens het AVE-model (Aanpak ter Voorkoming van Escalatie) en blijft OOV betrokken."
Als de politie een melding van overlast ontvangt, welk traject volgt er dan?
"De politie heeft aangegeven dat er bij haar 3 type meldingen te onderscheiden zijn, namelijk spoed-, nu- en later-meldingen. Het OC (de meldkamer) heeft de regie op de inzet bij spoed- en nu-meldingen. Het Basisteam (BT) is verantwoordelijk voor de feitelijke eindafhandeling van die meldingen. Op spoed- en nu-meldingen zet de politie direct in."
"Later-meldingen zijn alle overige meldingen die geen directe afhandeling vergen en dus later afgehandeld kunnen worden. Een later-melding dient binnen 24 uur na de melding in behandeling te zijn genomen. Zo kan het BT zelf beslissen over de afhandeling: of een eenheid ter plaatse moet gaan of dat een andere vorm van afhandeling meer past bij de situatie. Elke melding heeft altijd een eigenaar die verantwoordelijk is voor de opvolging van de melding. Dus ook als een melding door het OC wordt uitgegeven aan een politie-eenheid."
"In de praktijk bepaalt het BT vaak hoe een melding wordt afgehandeld, vanwege de kennis van het team over het gebied en de afspraken die daar, samen met ketenpartners, over zijn gemaakt. Bij alle meldingen wordt zo spoedig mogelijk teruggemeld aan de melder, in ieder geval binnen 24 uur. Als de politie binnen een half uur geen inzet kan bieden op een spoed of nu-melding - bijvoorbeeld vanwege drukte - meldt het OC dit terug aan de melder. Hierna wordt de melding doorgezet naar de Operationeel Coördinator, die de melding ter afhandeling aan een medewerker van het BT geeft."
Op welke manier trekken de gemeente en de politie gezamenlijk op in het afhandelen van een melding.
"Er vindt onderlinge afstemming plaats. Over en weer wordt gecontroleerd of een melding bij de ander bekend is en wat daarmee is gedaan."
In wijk Gorecht is geregeld sprake van overlastsituaties. De gemeente erkent dit. In welke wijken en dorpen komen nog meer veel meldingen binnen?
"Vorig jaar was er sprake van verschillende overlastsituaties in Muntendam. Daaraan is aandacht besteed waardoor het nu weer rustiger is. In Harkstede heeft afgelopen tijd jeugdoverlast plaatsgevonden. Op dit moment lijkt de situatie stabiel. Overlast is meestal gekoppeld aan een specifiek adres waarbij de overlastmeldingen verdwijnen op het moment dat de desbetreffende bewoner verhuist. Dat geldt ook voor overlast in bovenstaande wijken. Daarnaast kan overlast seizoensgebonden zijn, bijvoorbeeld overlast door het afsteken van vuurwerk."
Is het college van mening dat het voldoende bij machte is om overlastsituaties aan te pakken?
"Overlastsituaties kunnen complex en langdurig van aard zijn. Om deze situaties adequaat aan te pakken, wordt een beroep gedaan op diverse interne- en externe partners. Gezien de complexiteit van problematiek en het daarvoor beperkt beschikbare instrumentarium, kunnen overlastsituaties niet altijd op korte termijn opgelost worden. Ook is er niet altijd voldoende juridische grondslag om (op korte termijn) bestuurlijke maatregelen te treffen. Wanneer deze wel ingezet worden, biedt het door beperkte duur geen oplossing voor een langere termijn. Daarom wordt actief samengewerkt met onder andere het sociaal domein, OOV, politie en woningcorporaties."
Is het college het met GroenLinks eens dat een 'meldpunt overlast' het overzichtelijker maakt voor onze inwoners om overlast te melden?
"Een van de opties voor het melden van overlast en/of zorgen is door een centraal meldpunt op te zetten. Hiermee kan inzichtelijk gemaakt worden hoeveel en welke meldingen er gedaan worden. Daarnaast biedt het voor inwoners een herkenbaar punt waar zij kunnen melden en waar de vervolgtrajecten allemaal op een eenduidige manier weggezet worden. Echter, een meldpunt is enkel een middel om meldingen en processen te stroomlijnen. Het biedt geen oplossing voor complexe problematiek."
Wat is ervoor nodig om een meldpunt te realiseren?
"Er zijn verschillende opties waarvan het opzetten van een meldpunt er een is. Als hiervoor gekozen wordt, zijn onder andere financiën en personele inzet nodig. Zodra de keuze bekend is, wordt deze verder uitgewerkt."