Esther Kuipers zoekt steun voor Tuinderij Het Groeipunt in 'Kiel'
Esther Kuipers (30, foto) wil volgend jaar in Kiel-Windeweer, op een terrein van een halve hectare, Tuinderij Het Groeipunt starten. Om dit te verwezenlijken heeft Kuipers 20.000 euro nodig. Ze begint een crowdfundingsactie om dit bedrag bijeen te krijgen. Ook zoekt ze donateurs die haar willen steunen met dit project. Waarvoor heeft Kuipers de 20.000 euro eigenlijk nodig?
"Hiermee kan ik een kas bouwen om mijn eigen plantgoed op te kweken. En een kleine machine aanschaffen om het land te bewerken. Daarnaast heb ik natuurlijk tuingereedschap nodig, groentekratten en een waterpomp."
Wat is Tuinderij Het Groeipunt?
"Ik start met de teelt en verkoop van lokale groente-abonnementen. Iedere week kunnen de abonnees hier een vers geoogst groentepakket komen ophalen. Ook komt er een bloementuin waar iedereen zelf een boeket bloemen mag komen plukken. Dit kan eenmalig, maar er is ook de mogelijkheid om voor langere tijd een plukabonnement af te sluiten."
Heb jij groene vingers?
"Ik heb biologisch-dynamische landbouw gestudeerd aan de Warmonderhof in Dronten. Hier leerde ik alles over groenteteelt op natuurlijke en biologische wijze. Aandacht voor de bodem en het vergroten van de biodiversiteit staan hierin centraal. Door samen te werken met alle aspecten van de natuur, ontwikkelen de gewassen zich op een gezonde manier. Met het telen van weerbare groenten is het niet meer nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken."
Wat wordt er straks verbouwd in Kiel-Windeweer?
"Ik ga zo'n 50 verschillende groentes telen. Ieder jaar staan de wortels en uien op een andere plek. Ik maak gebruik van dierlijke mest. Hierdoor blijft de grond gezond en wordt het bodemleven juist gestimuleerd. Door ook bloemen te telen worden veel insecten aangetrokken die helpen bij de bestuiving en bij natuurlijke ziekte- en plaagbestrijding."
Wanneer kwam het idee voor Tuinderij Het Groeipunt?
"Tijdens mijn opleiding wist ik al gauw dat ik zelf een tuinderij op wilde zetten. Ik geloof in lokale landbouw en het zou heel mooi zijn als elke stad en elk dorp zijn eigen lokale groentekwekerij zou krijgen. Lokale landbouw is hét antwoord op de vervuilende landbouw- en voedselindustrie. Met Tuinderij Het Groeipunt zet ik de stap om lokale groenten ook naar de Veenkoloniën te brengen."
Doe je het allemaal alleen?
"Ikzelf ben de oprichter én tuinder van dit initiatief. Wel wil ik anderen ook de mogelijkheid geven om met mij mee te werken. Er zijn veel mensen die het verlangen hebben om weer met de handen in de aarde te wroeten. Met een klein groepje vrijwilligers wil ik een positieve plek creëren waar mensen graag komen om samen met mij mooie groenten te kunnen telen."
De website www.tuinderijhetgroeipunt.nl (met de crowdfundingsactie) is operationeel.