

Eerst schadevergoeding NAM, dan nieuwbouw op locatie De Driesprong

Eigenaar Pieter Eriks van het dichtgetimmerde pand Gasterij De Driesprong in Slochteren wil op deze locatie appartementen bouwen. Maar voor Eriks dit kan realiseren, moet hij eerst schadevergoeding voor aardbevingsschade verkrijgen van de NAM. Sinds 2018 is Eriks verwikkeld in een complexe juridische strijd met de NAM. Eriks claimt een schadebedrag van 372.000 euro.
Dat is prijspeil 2018. Omgerekend naar nu is dat zo'n 4.5 ton. Zijn advocaat mr. Anna Kwint van Forum Advocaten & Rechtsanwalt in Groningen zegt dat deze complexe juridische strijd met de NAM nu voorligt bij de rechtbank Noord-Nederland.
Aardbevingsschade
Kwint: "Het doel van deze procedure is het verkrijgen van schadevergoeding voor aardbevingsschade van 372.000 euro (prijspeil 2018, thans ongeveer 450.000 euro). Echter, de NAM blijft hardnekkig ontkennen dat er sprake is van aardbevingsschade en voelt zich gesterkt door een rechtbankdeskundige die eerder voor hen heeft gewerkt. Het standpunt van de NAM is niet alleen opmerkelijk, maar valt bovendien niet te rijmen met het oordeel van de NCG dat versterking van het gebouw op korte termijn noodzakelijk is."
Kosten
Ze vervolgt: "Terwijl veel bewoners en ondernemers in Slochteren hun schade vergoed krijgen om verder te kunnen gaan, zit de heer Eriks vast in deze situatie en moet hij aanzienlijke kosten maken zonder enig zicht op een oplossing."
Artikel
Eriks' advocaat heeft de gemeenteraad van Midden-Groningen schriftelijk geïnformeerd over deze zaak. Dat is gebeurd naar aanleiding van het op deze site geplaatste artikel 'Dichtgetimmerd pand De Driesprong in Slochteren houdt politiek bezig'.
Speculaties en onjuistheden
"In dit artikel wordt gerefereerd aan de schriftelijke vragen die aan het college zijn gesteld door lid Hoving (Kor Hoving, fractievoorzitter BBP/red.). Lid Hoving suggereert in het artikel dat de eigenaar mogelijk probeert druk uit te oefenen om een bestemmingsplanwijziging af te dwingen. Het artikel zit vol speculaties en onjuistheden, wat meneer Eriks erg jammer vindt, aangezien hij altijd transparant is geweest over de situatie. De heer Eriks wil vooropstellen dat geen sprake is van onder druk zetten van de gemeente. Ook is er geen sprake van enige onderhandeling. Dit is allemaal niet aan de orde."
Paracommerciële partijen
De laatste horecaexploitant in Gasterij De Driesprong zag zijn inkomsten drastisch dalen. Dit probleem is, aldus Anna Kwint, deels te wijten aan het beleid van het college dat vergunningen verstrekt aan paracommerciële partijen onder het mom van zogenaamde 'ondersteunende' horeca. Dit zorgt volgens de advocaat voor oneerlijke concurrentie en zet traditionele horecazaken onder druk. Als voorbeeld noemt ze het Houtstek. "Dat heeft, ondanks eerdere toezeggingen van het college, nu een volwaardige horecavergunning gekregen. Een ander voorbeeld is te vinden bij het Havengebouw waar de ondersteunende horeca buiten de vastgestelde regels om wordt toegestaan. Dit soort situaties maakt duidelijk dat er weinig transparantie of eerlijke spelregels zijn binnen dit speelveld. De horecaondernemer in uw gemeente vecht tegen deze stromingen als een vis tegen de stroom in en heeft het zwaar te verduren. Het lijkt alsof alle inspanningen om rendabel te blijven voortdurend worden ondermijnd door beslissingen die niet ten voordele zijn van hen die zich houden aan wettelijke kaders en traditionele bedrijfsvoering."
Sluiten
Na het vertrek van de laatste horeca-exploitant zag Eriks zich, aldus Kwint, genoodzaakt het pand te sluiten. "Het pand is dicht gezet teneinde te voorkomen dat onbevoegden het pand betreden en er een ongeluk gebeurt. Het pand verkeert als gevolg van aardbevingen immers in een zeer slechte staat."
Vragen
Meerdere fracties in de raad van Midden-Groningen hebben vragen gesteld aan het college over dit onderwerp. Anna Kwint beantwoordt deze dan maar namens Pieter Eriks.
Is de gemeente in onderhandeling met de eigenaar? Zo ja, wat is op dit moment de status?
"Nee. Cliënt heeft gesproken met de betrokken ambtenaren over een bouwplan voor appartementen en hier is enthousiast op gereageerd. Zoals gezegd, moet er eerst geld komen van de NAM om aan de slag te kunnen gaan met het plan."
Kan de gemeente in dit geval gebruikmaken van de excessenregeling binnen het beschermd dorpsgezicht?
"Gezien de situatie van cliënt zou een dergelijke stap zeer disproportioneel zijn."
Is de gemeente zich ervan bewust dat op deze manier precedentwerking zou kunnen ontstaan en er nog meer rotte kiezen in de gemeente komen.
"Cliënt vermoedt dat hij in Slochteren de enige is, die zijn schade niet vergoed krijgt. Van precedentwerking kan reeds daarom geen sprake zijn."