

Cultuuromslag: Van etiketten-plakken naar creatieve oplossingen

65 medewerkers uit onderwijs, gemeente, zorg en andere organisaties zijn dinsdag in dorpshuis De Ruyten in Froombosch op de Netwerklunch Tijd voor Toekomst - verrijkte schooldag van de gemeente Midden-Groningen. Ze - onder anderen interne begeleiders, kind-ouder-ondersteuners, buurtsportcoaches, jongerenwerkers - delen kennis en ervaringen van de werkvloer met elkaar.
Tijdens deze bijeenkomst komen 3 onderwerpen aan bod:
Groepsdynamica: De opleiding groepsdynamica is dit jaar voor kind-ouder-ondersteuners en interne begeleiders van start gegaan.
Kind-ouder-ondersteuners: Ze vertellen over hun werk: wat doen ze en wat zijn de resultaten en ervaringen tot nu toe?
Weerbaarheidstrainingen: Kind-ouder-ondersteuners en buurtsportcoaches volgen een weerbaarheidsprogramma om zo op alle scholen weerbaarheidstrainingen te kunnen geven.
Verrijken
"Met veel kinderen gaat het goed. Soms hebben kinderen iets extra’s nodig; hun basis willen we verrijken. We willen graag dat kleine vragen en hobbels op je weg niet hoeven uitgroeien tot grote problemen. In deze samenleving (dus ook in onze gemeente) plakken we vaak een etiketten op kinderen die afwijkend gedrag vertonen of achterstanden hebben. We willen in Midden-Groningen minder met een 'zorgbril' naar kinderen kijken en meer kijken naar creatieve oplossingen en mogelijkheden. Een luidruchtig kind is misschien wel heel creatief. We willen liever de vraag stellen: Wat heeft dit kind nodig? En de ouders?"
Kind-ouder-ondersteuner
Op 20 van de 30 basisscholen in Midden-Groningen is een kind-ouder-ondersteuner die hulp dichtbij kinderen biedt. En die er samen met leerkrachten en intern begeleider voor zorgt dat kleine obstakels niet tot grote problemen hoeven uit te groeien.
Inclusief onderwijs
Uniek voor de provincie Groningen is de 2-jarige proef van Tijd voor Toekomst op het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand. Deze school wil koploper worden in inclusief onderwijs. Dit betekent dat alle leerlingen onderwijs moeten krijgen, ook al zijn er hobbels waar deze leerlingen eerst overheen moeten. De school gaat hiervoor bijvoorbeeld docent- en leerlingentrainingen verzorgen in het verbeteren van enkele vaardigheden. Voorbeelden zijn sport en weerbaarheidsactiviteiten, psychomotorische therapie en activiteiten om de sociale vaardigheden van jongeren te versterken. Dat gebeurt in groepsverband en soms met individuele jongeren.
Cultuuromslag
Al deze activiteiten zijn de start voor de cultuuromslag die Midden-Groningen wil maken: van etiketten-plakken naar creatieve en snelle oplossingen dicht bij de leefwereld van kinderen, in de kinderopvang, op school, thuis of in de wijk of dorp. Een cultuuromslag kost tijd. Maar met alle partijen rond kinderen wil de gemeente hun basis te verrijken.