ChristenUnie bezorgd over toekomst wooncoöperaties
Hebben wooncoöperaties toekomst in Midden-Groningen? Deze vraag stelt de ChristenUnie in deze gemeente, nadat ze onlangs het verhaal van leden van Wooncoöperatie Siddeburen hoorde tijdens 'Praat met de Raad'. Deze coöperatie wil appartementen bouwen in Siddeburen. "De wooncoöperatie kan binnen de kaders van de met het college gesloten intentieovereenkomst geen woningen realiseren."
De oppositiepartij wil van het college van burgemeester en wethouders weten op welke manier de gemeente wooncoöperaties ondersteunt in het realiseren van (gezamenlijke) doelstellingen.
Springen
"Financiers staan niet te springen om te investeren in wooncoöperaties. Onderzoekt het college alternatieve manieren van financiering of subsidiëring van wooncoöperaties? Zo ja, welke?"
Verhaal
Rieks Spandauw, Roelf Koops, Jacob Poort en Petra Kemper van Wooncoöperatie Siddeburen deden hun verhaal over dit onderwerp.
Olleke Bolleke
Dorpsbelangen Siddeburen wilde een wooncorporatie oprichten omdat in het dorp locaties zouden vrijkomen: voormalige peuteropvang Olleke Bolleke (tevens voormalige brandweerkazerne) en voormalige Rutger Koplandschool (archieffoto). Op deze plekken wilde dorpsbelangen betaalbare huisvesting realiseren voor inwoners van Siddeburen.
Intentieovereenkomst
Dorpsbelangen Siddeburen kwam met een corporatie op de proppen nadat het initiatief serieus werd en de gemeente zich positief opstelde. De gemeente sloot een intentieovereenkomst af met de wooncoöperatie. Hierin geeft de gemeente de wooncoöperatie 6 maanden de tijd om een haalbaarheidsonderzoek uit te voeren voor beide locaties. Met als doel een haalbaar en gedragen plan te realiseren met als uitgangspunt sociale huur. De intentieovereenkomst ging in 28 november 2023 en loopt daarom deze maand (28 mei) af.
Bouwkosten
De woningcoöperatie loopt tegen allerlei problemen aan. De bouwkosten zijn te hoog door de vertraging en ze worden ook steeds hoger. Subsidies verkrijgen lukt niet en de financiering ook niet, omdat er nog geen concreet plan ligt. De vereiste parkeerplekken bij de school zijn ook niet haalbaar. Er zijn te veel risico's aan het hele traject. De woningcoöperatie geeft aan het niet aan te kunnen. Ze mist de benodigde kennis en ervaring ten aanzien van het projectmanagement (bijvoorbeeld procesbewaking, planning en financiële onderbouwing).
Meedenken
De woningcoöperatie vraagt de gemeenteraad om mee te denken of er andere mogelijkheden zijn voor Siddeburen. Immers de nood naar sociale huurwoningen is hier erg hoog.