

'Buurtbemiddelaars kennen eigen buurt het best'

"We moeten af van dat we overal professionals heen sturen. We moeten de samenleving verantwoordelijkheid geven." Zo reageert het college van Midden-Groningen op de zoektocht van Kwartier, Zorg en Welzijn naar vrijwillige buurtbemiddelaars in deze gemeente. Buurtbemiddeling bestaat uit getrainde vrijwilligers die bij conflicten tussen buren helpen het contact te herstellen en oplossingen te bedenken.
Vrijwilligers kennen hun eigen buurt het best. Zijn daar bekend, aldus B en W.
Empathisch vermogen
Het empathisch vermogen van mensen uit dezelfde buurt - verplaatsen in de gevoelens en de ervaringen van anderen - is mogelijk groter dan bij professionals die de buurt niet zo goed kennen. De gemeente denkt ook dat professionals minder tijd hebben voor een zaak dan vrijwilligers. Die zijn (mogelijk ook) ervaringsdeskundigen.
Werkwijze
2 buurtbemiddelaars gaan eerst afzonderlijk in gesprek met beide partijen. Als die daartoe besluiten, komt er een gezamenlijk gesprek onder begeleiding van de buurtbemiddelaars. Vaak gaan de buren goed uit elkaar, zelfs in situaties die muurvast lijken te zitten.
Onpartijdig
Dit vraagt vaardigheden van de buurtbemiddelaars: goed kunnen luisteren, onpartijdig zijn en motiverende gesprekken kunnen voeren. Dit en meer leert een bemiddelaar in een tweedaagse training.
Geen rechter
Het gaat er volgens de gemeente niet om wie gelijk heeft. Een bemiddelaar speelt geen rechter. Het streven is dat buren weer met elkaar praten. Vaak gaat dat eerst wat stroef. Maar dan ontstaat er in veel gevallen ineens een soort van kantelmoment en is er begrip voor elkaar.