Burgemeester zwaait af met mooiste Groningse woord: Moi
Adriaan Hoogendoorn nam vanmiddag, na 6 jaar, afscheid als burgemeester van Midden-Groningen. Dat deed hij in de raadzaal in Hoogezand tijdens zijn afscheidsspeech met, volgens hem, het mooiste Groningse woord: Moi. "Het is kort en krachtig. Het is een blijk van elkaar zien en elkaar zien staan. Het is een groet bij aanvang van de ontmoeting. Tegelijk is het ook de afscheidsgroet."
"Mijn oproep is daarom: zeg moi tegen elkaar, zowel bij de ontmoeting als ook bij het afscheid. Dan zit het wel goed."
Nieuwe uitdaging
Adriaan Hoogendoorn kwam naar Midden-Groningen omdat hij een nieuwe uitdaging zocht.
Fusie
"Veel werk aan de winkel. Fusie van 3 gemeenten tot een succes maken, aanpak van de aardbevingsproblematiek en de sociale problematiek. Afgelopen jaren waren dat mijn speerpunten. De klus is nooit af maar er zijn mooie successen en ontwikkelingen te noemen."
En kwam met de volgende voorbeelden:
"Kijk naar ons prachtige Huis van Cultuur en Bestuur. Een schitterende plek van ontmoeting voor al onze inwoners. Inspireert veel gemeenten. De Parlementaire enquête over de gaswinning (vorig jaar), waarmee de Groningers recht wordt gedaan en zij eindelijk echt boven het gas gaan. En dat werd dit voorjaar onderstreept toen staatssecretaris Vijlbrief op de grond van boer Boon in Kolham zijn handtekening zette onder de wet waarmee de gaswinning werd verboden. Ik heb bij die gelegenheid de wens uitgesproken dat hier nu niet alleen de aarde tot rust komt, maar vooral de levens van de vele, gedupeerde inwoners. Het Nationaal Programma Groningen uit 2019, bedoeld om te investeren in leefbaarheid en sociaaleconomisch toekomstperspectief. Met gelden vanuit dit NPG hebben we in Midden-Groningen, samen met de inwoners, een lokaal programma gemaakt. Ik typeer dit programma als een investering in sociale duurzaamheid. De parlementaire enquête heeft geresulteerd in een extra investering van het Rijk. Nij Begun is een mooi vervolg op het NPG. Maar ook een dure plicht om te zorgen dat onze inwoners hiervan de vruchten plukken."
Veel te genieten
Er was in Midden-Groningen niet alleen veel werk aan de winkel, er bleek ook heel veel te genieten, aldus Hoogendoorn. "Denk aan de prachtige natuur; 't Roegwold, De Heemtuin in Muntendam en zelf wonen we bij de Baggerputten in Slochteren. De karakteristieke dorpen met veel cultureel erfgoed. Ook het stedelijk gebied in Hoogezand-Sappemeer wordt steeds completer. Het aanbod van culturele activiteiten is in onze gemeente echt omvangrijk en divers. Veel te genieten dus."
Coronaperiode
De coronaperiode noemde de vertrekkende burgemeester in zijn rede een moeilijke tijd. "In de eerste plaats omdat veel mensen daaraan overleden, vaak in eenzaamheid. Maar ook omdat het menselijk contact bijna alleen nog maar digitaal kon plaatsvinden. Ondanks veel creativiteit en mooie initiatieven was vereenzaming voor velen een feit. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor jongeren. Het heeft de samenleving aangetast."
Zorg
Zorg heeft Hoogendoorn ook. "Mondiaal is er oorlogsdreiging en in Nederland denken we heel verschillend over thema's als klimaatverandering en migratiebeleid. Verschil van mening mag en is niet erg. Maar we zien in de samenleving en ook in de politieke arena veel polarisatie, radicalisering en onderlinge vervreemding. Zo raken we elkaar kwijt en dat moeten we niet laten gebeuren. En daar hebben we allemaal een verantwoordelijkheid in."
Buschauffeur
Zijn vader was in diens werkzame leven buschauffeur. "Hij was dus bestuurder, net als ik dat ben. Mijn vader stond bekend als de buschauffeur die nooit 2 handen aan het stuur had. Continu zwaaide hij met de ene hand of de andere naar die of gene. Zijn levensmotto was naar een mooi bijbels woord: Uw vriendelijkheid zij alle mensen bekend'. Mijn vader was daarmee niet alleen een bestuurder maar ook een verbinder."
Heel houden
Dat sluit volgens Hoogendoorn mooi aan bij de kwalificaties die vaak van een burgemeester worden gevraagd. "Zelf heb ik sterk ervaren dat de essentie van het burgemeestersambt in deze tijd is samen te vatten in 2 kerntaken: Het bestuurbaar houden van de gemeente en het heel houden van de samenleving."
Voorop
"Van een burgemeester mag worden verwacht dat hij daarin voorop gaat. Maar hij kan het nooit alleen. We moeten samen de boel in balans houden. Inwoners en de politiek hebben daarin ook een verantwoordelijkheid. Een voorbeeld. Bij de toeslagenaffaire en bij de gaswinning in Groningen wordt terecht gezegd dat mensen niet gehoord werden. Dat frame van 'niet gehoord worden' kan echter ook ten onrechte worden gebruikt. Dat zie ik steeds vaker gebeuren. Gehoord worden is echt iets anders dan per se je zin krijgen."
Algemeen belang
"Zeker, bestuur en politiek moet goed naar inwoners luisteren. Maar de overheid is er ook om tegengestelde belangen tegen elkaar af te wegen en daarmee het algemeen belang te dienen. Het leven is geven en nemen. Dat is all in the game. En in dat spel moeten we goed en sportief met elkaar omgaan. Vooral ook communicatief."
Gastvrouw
In zijn rede bedankte Hoogendoorn alle mensen met wie hij de afgelopen jaren samenwerkte in Midden-Groningen. "2 personen noem ik in het bijzonder. Rika, de beste gastvrouw van Groningen. En Willy; de beste secretaresse die ik ooit heb gehad."
Vrouw Heleen
Ook vergat Hoogendoorn zijn vrouw Heleen niet te noemen "Op haar kan ik altijd rekenen. Steun en klankbord tegelijk. Zonder jou kon ik dit ambt niet uitvoeren op de manier zoals ik dat heb gedaan. Ik zie ernaar uit om samen een nieuwe levensfase in te gaan."
Later meer.