

Bijzondere expo in Hoogezand: 'Zolang een naam wordt genoemd'

In het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand openen de (kinder)burgemeester(s) Adriaan Hoogendoorn en Lieke Kruijer van Midden-Groningen donderdag de expo 'Zolang een naam wordt genoemd...'. Die gaat onder meer over het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. En over de 3 kinderen waarvan de gemeente de namen adopteert en hun families.
De legging van struikelstenen (vrijdag 21 april) in Sappemeer en de vernieuwde verhalenkaart struikelstenen Midden-Groningen komen ook terug in de expositie.
Adoptiecertificaat
Er zijn foto's te zien, archiefstukken en het adoptiecertificaat. De tentoonstelling wordt gehouden omdat het blijven herinneren van waar onverdraagzaamheid en haat toe kunnen leiden van groot belang is.
Onderzoeker
Onderzoeker Albert Buursma, die het onderzoek naar de rol van Midden-Groningen bij de onteigening van Joods onroerend goed tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog onderzocht, geeft een korte presentatie over de situatie van de Joodse bevolking tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog in de (huidige) gemeente Midden-Groningen.
Jongste slachtoffers
Het college van B en W heeft 3 namen van kinderen geadopteerd van het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam. Het zijn de namen van de 3 jongste slachtoffers gekozen uit de 3 gemeenten ten tijde van de gemeentelijke herindeling (Menterwolde, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer). Lieke Kruijer maakt deze namen tijdens de opening bekend.
Verhalenkaart Stolpersteine
Ook wordt de vernieuwde Verhalenkaart Stolpersteine gelanceerd. Op deze digitale kaart zijn de locaties te vinden van de struikelstenen binnen de gemeente. Daarnaast staat er uitgebreide informatie over de Joodse slachtoffers voor wie de struikelstenen gelegd zijn.