

BBP: 'Gemeente treed op tegen dichtgetimmerd pand in Slochteren'

Boer & Burger Partij (BBP) Midden-Groningen wil dat het college van B en W eindelijk eens handelend optreedt tegen het dichtgetimmerde horecapand (Gasterij De Driesprong/red.) in het havengebied van Slochteren. BBP-raadslid Marian van Dijken kan zich niet vinden in het antwoord van het college op vragen van VVD-er Marjolein Vulpes - eind augustus vorig jaar en medio januari - over dit onderwerp.
"Er is een antwoord gekomen dat kort samengevat luidt: we zijn in overleg met de eigenaar. De BBP vindt overleg prima, maar we vinden het in dit geval te vrijblijvend."
Omgevingswet
Met de nieuwe Omgevingswet in de hand wil BBP dat het college gaat handhaven. Van Dijken wijst naar de excessenregeling in paragraaf 4.8. Daarin staat: Van een exces is sprake wanneer één of meerdere van de volgende situaties zich voordoen: 1. Het visueel of fysiek afsluiten van een bouwwerk voor de omgeving waarin het zich bevindt; 2. Het ontkennen of vernietigen van architectonische bijzonderheden bij aanpassing van een bouwwerk; 3. Armoedig materiaalgebruik en 4. Een bouwwerk, terrein of gedeelte daarvan dat in staat van verkrotting/verpaupering verkeert.
Welstandsnota
"We hebben een nota (welstandsnota, vastgesteld op 25 juni 2020/red.). Daar is heel goed over nagedacht. In de huidige wet zijn mogelijkheden om te handhaven, maar u voert het niet uit. Waarom steken we dan zoveel tijd in het schrijven van beleidsstukken als ze vervolgens toch onder in de bureaulade komen te liggen? Dit betreft een pand in een beschermd dorpsgezicht. Het is een ergernis van inwoners die er dagelijks langskomen. De gemeente heeft een plan gemaakt om het hele havengebied in Slochteren op te knappen, waar de BBP heel blij mee is. Maar dan blijft er 1 rotte appel liggen in de mand die een hele negatieve invloed heeft op de rest."
Probleemgevallen
BBP roept dan ook op over te gaan tot handhaving. "Begin bij dit dichtgetimmerde pand en kijk daarna verder naar andere probleemgevallen in de gemeente. Mocht blijken dat deze welstandsnota onvoldoende handvaten biedt om verpauperde panden aan te pakken, dan stellen we deze nota graag bij. Kortom, wat houdt de gemeente tegen om de welstandsnota uit te voeren?"
Hoofd- en Noorderstraat
Met de 'andere probleemgevallen' doelt BBP onder meer op verpauperde panden langs de Hoofd- en Noorderstraat in Hoogezand-Sappemeer. "Daar zien we een aantal panden dat niet aan de gewenste staat van onderhoud voldoet. Er is een aantal plannen voor sloop en nieuwbouw, maar er blijft nog best een aantal rotte kiezen over. Als we niet oppassen komen er nieuwe probleempanden erbij."
VVD
Coalitiepartner VVD trok al meerdere keren over dit onderwerp aan de bel bij het college van burgemeester en wethouders. Klik HIER en lees hierover meer op Menterwolde.info.