

Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden in de maak voor provincie

Krijgt de provincie Groningen één Alliantie Financieel Veilig Ouder Worden? De allianties in Midden-Groningen en Groningen werken al samen en onderzoeken de mogelijkheid om verder te gaan als een grote alliantie voor de hele provincie. Hierbij zijn onder meer Veilig Thuis Groningen, Humanitas en ouderenorganisaties betrokken. Met maar één gezamenlijk doel: financieel misbruik van ouderen tegengaan.
"Elk jaar worden in Nederland zo’n 30.000 ouderen slachtoffer van financiële uitbuiting. En dat aantal stijgt nog jaarlijks", zegt Bert Kolk van de Alliantie Midden-Groningen.
Schatting
Dit cijfer is een schatting, zegt Kolk. Het is vaak heel moeilijk te herkennen of er nu wel of geen sprake is van financieel misbruik. "Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Ze worden steeds meer afhankelijk van hun helpers en de kans die die misbruik maken van de situatie is helaas niet uit te sluiten."
Pinpas
Als voorbeeld noemt hij (klein)kinderen die de pinpas van vader of opa ook voor eigen boodschappen gebruiken. "Of medewerkers van instellingen of organisaties die gebruik maken van hun aanwezigheid in de woning om geld en/of sieraden mee te nemen. Ook zien we dat kinderen, hun vader of moeder die alleen is, onder druk zetten om zijn of haar testament te wijzigen."
Drempel
Ouderen durven het misbruik vaak niet te melden. De drempel om melding te maken is hoog. Ze zijn blij dat er nog iemand naar ze omkijkt en laten het dan maar zo. "Vaak zien ouderen oneigenlijk gebruik van hun geld door hun kinderen niet altijd als misbruik. Ook vinden ze het lastig te erkennen dat iemand die zij vertrouwen misbruik maakt van hun afhankelijkheid. Daardoor blijft financieel misbruik vaak onopgemerkt."
Bespreekbaar maken
De belangrijkste manier om financiële uitbuiting te stoppen is het misbruik bespreekbaar maken en het helpen voorkomen. Maar hoe doe je dit? Vaak is het niet eenvoudig om het gesprek daarover te beginnen.
Signalen
"Veel organisaties die contacten hebben met ouderen zien of horen vaak signalen die op financieel misbruik duiden. Zoals de zorgverlener die bij het bezoek merkt dat er iets niet goed gaat. Of de notaris die het raar vindt dat de zoon met zijn vader komt om het testament te wijzigen. Of de hulp die boodschappen doet en ziet dat er geen geld in huis is. Of de bankmedewerker die vreemde afschrijvingen ziet."
Onvoldoende kennis
Veel van deze organisaties hebben onvoldoende kennis het misbruik goed te herkennen. Misbruik maken kan op vele manieren en vaak is het moeilijk goed te herkennen of dit nu met opzet plaatsvindt of dat het toevallig is. Tijdens bijeenkomsten van de allianties komt dit aan bod. "Door een situatie met deskundigen van een geheel andere discipline te bespreken, kan vaak een juiste aanpak gekozen worden." De uitwisseling van kennis en ervaring wordt door de leden van de Allianties, aldus Kolk, als zeer waardevol beschouwd.
Foto: Pixabay.com.