

'Kwetsbare doelgroepen onderbrengen bij wooncorporaties'

De gemeente Midden-Groningen wil kwetsbare inwoners - arbeidsmigranten of inwoners met psychische klachten - die onderdak nodig hebben, niet langer doorverwijzen naar pandeigenaren die zich structureel nalatig tonen in hun verantwoordelijkheid als verhuurder. Medewerkers van de sociale teams van de gemeente deden dit tot nu toe. Het college zegt dat deze panden slecht worden onderhouden en onveilig zijn.
Dit schrijft het college in een raadsbrief. "Voor meerdere van deze panden bestaat bovendien het vermoeden (of is zelfs aangetoond) dat er dubieuze of criminele activiteiten plaatsvinden zoals drugshandel, mensenhandel en illegaal sekswerk, zonder dat de verhuurder hier maatregelen tegen neemt."
Handhaven
De slechte staat en de wijze van gebruik van de panden geeft de gemeente de mogelijkheid om te handhaven. Dit kan bijvoorbeeld als het gebruik strijdig is met het bestemmingsplan, het pand niet voldoet aan de eisen op het gebied van brandveiligheid en onderhoud of als er drugshandel of -productie in het pand plaatsvindt. "Handhaving houdt in dat de pandeigenaren in eerste instantie waarschuwingen ontvangen, waarna op een gegeven moment kan worden overgegaan op sancties, bestuursdwang of zelfs sluiting van het pand."
Doorverwijsmogelijkheden
In de praktijk wordt tot nu toe beperkt overgegaan tot handhaving. "Dit heeft te maken met het gebrek aan doorverwijsmogelijkheden voor onze sociale teams voor kwetsbare inwoners met een acuut huisvestingsvraagstuk. Vanwege het gebrek aan woonruimte voor kwetsbare groepen in onze gemeente verwijzen onze sociale teams namelijk regelmatig kwetsbare inwoners met een huisvestingsvraagstuk naar de betreffende pandeigenaren, omdat zij - in tegenstelling tot de wooncorporaties - snel een woonruimte kunnen bieden aan deze inwoners, zonder daar verdere eisen aan te stellen. Om deze reden is er in het verleden besloten niet actief op te treden tegen deze pandeigenaren en in plaats daarvan in te zetten op het verbeteren van de relatie."
Schrijnend
Deze inzet heeft niet geleid tot een verbetering van de situatie. In de afgelopen periode deden zich diverse casussen voor die dusdanig schrijnend zijn dat optreden volgens het college onvermijdelijk is.
Strikt zakelijke samenwerking
Daarom wordt nu een nieuwe lijn ingezet met betrekking tot de wijze waarop de gemeente zich verhoudt tot nalatige pandeigenaren. "Dit houdt in het hanteren van een strikt zakelijke samenwerking en daarmee ook het minimaliseren van doorverwijzen van kwetsbare inwoners door de sociale teams naar de betreffende pandeigenaren. De nieuwe lijn moet ervoor zorgen dat de afhankelijkheid van nalatige pandeigenaren vermindert en dat er ruimte ontstaat om te kunnen optreden wanneer er sprake is van een overtreding van regelgeving.'
Praktische problemen
Het college beseft dat het op korte termijn stoppen van doorverwijzingen van de sociale teams naar de betreffende pandeigenaren kan leiden tot praktische problemen in het huisvesten van kwetsbare groepen. "Om het risico te beperken dat mensen op straat komen te staan als gevolg van het minimaliseren van de doorverwijzingen naar nalatige pandeigenaren, gaan we in gesprek met de wooncorporaties over de mogelijkheden die er zijn om acute huisvesting voor kwetsbare doelgroepen te regelen. Daarnaast voeren we een verkenning uit naar de mogelijkheden voor alternatieve huisvesting voor kwetsbare doelgroepen in onze gemeente om zicht te krijgen op meer structurele oplossingen."