Geen plaats voor Veendam in HSSM- herindelingsgemeente
Menterwolde gaat fuseren met Hoogezand-Sappemeer en Slochteren (HSSM). Daarover bestaat in de raad geen discussie. Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde vinden dat onderzocht (via referendum) moet worden of Veendam hierbij kan aansluiten. De rest ziet dit niet zitten. Toch dienden de 2 oppositiepartijen hiervoor donderdagavond, tijdens de raadsvergadering, een motie in.
Die werd, zoals verwacht, verworpen met 9 stemmen tegen (coalitie) en 6 stemmen voor (oppositie). De fracties van Menterwolde Gewoon en Kritisch Menterwolde wisten dit op voorhand, maar ze wilden met hun ingediende motie 'peiling herindeling menterwolde' zo wel een signaal afgeven.
Wandelgangen
"Wij krijgen signalen dat de inwoners niet volledig zijn gehoord. Meeden is als klein dorp bang straks het voeteneind van de nieuwe gemeente te worden. In Muntendam is onvrede dat de gemeente naar Hoogezand-Sappemeer gaat. En in de wandelgangen horen we dat Veendam misschien wel wil aansluiten bij ons", aldus Menterwolde Gewoon-fractievoorzitter Hendrik Loots.
2 grote en 2 kleine kernen
Markus Ploeger, fractievoorzitter van Kritisch Menterwolde, is voor een herindeling. "We zien liever een gemeente met een omvang van 2 grote en 2 kleine kernen."
Associatieverdrag
Loots pleitte voor een referendum op 6 april. Omdat op die dag ook een referendum staat gepland voor het associatieverdrag Oekraïne - Europese Unie.
Stuk
Eerdere pogingen van Menterwolde om met Bellingwedde, Pekela en Veendam en later Pekela en Veendam tot een nieuwe gemeente te komen liepen stuk. Daarna werden de pijlen gericht naar de andere kant, naar Hoogezand-Sappemeer en Slochteren. En met succes, zo lijkt het nu.
Herindelingsontwerp
De gemeenteraad ging donderdagavond akkoord met het herindelingsontwerp waarin de huidige situatie van de 3 gemeenten wordt beschreven en de argumenten voor een herindeling staan aangegeven. Daarnaast wordt in het herindelingsontwerp ingegaan op het traject om tot een gedeelde toekomstvisie voor de nieuwe gemeente te komen en komen de toetsingskaders van Rijk en provincie aan bod. Ook wordt in het herindelingsontwerp stil gestaan bij het aspect financiën en de vervolgprocedure.