

Midden-Groningen nieuwe naam herindelingsgemeente

Midden-Groningen is de naam van de nieuwe herindelingsgemeente HSSM; Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde. Liefst 48.1% van de stemmers koos deze naam boven die van Woldmeren (29.4%) en De Hogewolden (22.5%). 16.570 van de 48.808 stemgerechtigden (vanaf 18 jaar) brachten hun stem uit. Dat is bijna 1 op 3 (33.9%). De naam is vanavond bekend gemaakt in Zuidbroek.

De nieuwe gemeentenaam is dus Midden-Groningen geworden. Dat staat volgens de adviescommissie voor: Een krachtige naam die direct staat voor dit gebied. Duidelijk waar de gemeente ligt, ook voor een buitenstaander. Geeft een groot gebied weer met meerdere belangrijke plaatsen erin. Een positieve associatie met alle mogelijkheden om een nieuwe identiteit en uitstraling op te bouwen.
Bomvol
De nieuwe gemeentenaam werd vanavond tijdens een bijeenkomst in de bomvolle sportzaal van Dorpscentrum De Broeckhof in Zuidbroek bekend gemaakt door de burgemeesters Gert-Jan ten Brink van Slochteren, Peter de Jonge van Hoogezand-Sappemeer en Rein Munniksma van Menterwolde (op de bovenste foto v.l.n.r.).
Rabobank
Velen linken de naam Midden-Groningen aan de Rabobank. De HSSM-gemeente heeft wel even met de bank om tafel gezeten om deze naam te mogen gebruiken voor haar nieuwe gemeentelijke website (www.midden-groningen.nl). De Rabobank had de naam Midden-Groningen al 'in gebruik'.
Adviescommissie
De adviescommissie bestond uit Michel Aaldering (regiocoördinator Marketing Groningen, marketingspecialist), Richard Paping (universitair docent Economische- en Sociale geschiedenis. Met als specialisatie Regionale- en Plattelandsgeschiedenis, in het bijzonder van Groningen), Herman Groothuis (gemeentesecretaris Oldambt, ervaringsdeskundige herindelingstraject), Dirk Strijker (hoogleraar Plattelandsontwikkeling. Mansholtleerstoel voor plattelandsontwikkeling, vice-voorzitter Basiseenheid Culturele Geografie) en Geert-Jan ten Brink, burgemeester van Slochteren en technisch voorzitter van deze commissie.
Dubbel en ongeldig
24 mensen stemden dubbel. Die stemden zowel via de antwoordkaart als digitaal. Ook werden in totaal 113 ongeldige stembiljetten (proteststemmers?) ingeleverd. De meeste stemmen (9.575) werden digitaal uitgebracht.
Unieke namen
410 inwoners dienden een naamsuggestie in voor de nieuwe gemeente. Dit leverde 271 unieke namen op. Alle leden van de adviescommissie maakten een eigen top 5. Aan de hand van de criteria onder meer: lijkt de naam niet veel op een andere gemeentenaam in het land, straalt de naam herkenbaarheid en aantrekkingskracht uit, is de naam makkelijk uit te spreken en heeft de topografische en/of historische verwantschap van de naam met het gebied of onderdelen daarvan - werden de gekozen 20 namen verder uitgewerkt.
Uitstraling
Aan de hand van deze top 20 is gediscussieerd vanuit de expertise van de commissieleden waarbij zij hun onderbouwing gaven over de geschiktheid van de naam. De historische relatie, de topografische verwantschap, is de naam passend bij de identiteit van de gemeente, herkenbaarheid, positieve associaties, de uitstraling naar buiten, aantrekkingskracht en een ambitie naar de toekomst waren van belang bij de keuze.
Woordelementen
Wold/Wolde/Wolden/Woud en wouden kwamen het vaakst voor in de aangedragen namen: 204 keer.
De overige vaak genoemde woordelementen zijn:
Hooge/Hoge/Ho - 78.
Meer/Meren - 67.
Slochteren/Sloch/Slo - 47.
Zand/Sand/Za - 45.
Veen/Venen/Vene - 37.
Groningen/Groningse/Groninger - 36.
Midden/Mid (inclusief Centraal en Hart) - 35.