

Zonnepanelen kan financiële positie voedselbank verbeteren

Midden-Groningen wil de Voedselbank Midden-Groningen in Hoogezand helpen om de tekorten terug te brengen door zonnepanelen op het dak van de 'bank' te plaatsen. PvdA-raadslid Henk Flederus kwam gisteren, tijdens de raadsvergadering, met dit voorstel. Het merendeel van de raad steunde dit voorstel. Flederus: "Een investering in zonnepanelen draagt bij aan de energietransitie."
"De inzet van zonnepanelen levert een stevige bijdrage aan de verlaging van de begroting van de voedselbank en deze incidentele bijdrage doet de gemeentelijke begroting niet uitdijen", zo verdedigde Flederus zijn plan in een motie. Die was ook ondertekend door SP, D66, VVD en GroenLinks.
Sympathiek
Gemeentebelangen en ChristenUnie noemden het plan sympathiek, maar zijn bang dat dit een precedentwerking schept.
Overleg
Het college gaat in overleg met de voedselbank om te kijken of zonnepanelen daadwerkelijk een goede oplossing zijn voor het terugbrengen van de tekorten op de begroting van de voedselbank. Wethouder Peter Verschuren: "Het pand is niet van de voedselbank. We zullen met de eigenaar in gesprek gaan."
Noodklok
Beno Munneke (voorzitter) en Rinze van der Wal (bestuurslid) van de Voedselbank Midden-Groningen luidden vorige maand de noodklok in de raadscommissie. Munneke vertelde dat zijn 'bank' in een erg sobere begroting dik 10.000 euro tekort zou komen. De voedselbank is 24.700 euro nodig voor huur en (geschatte) energiekosten. De zonnepanelen kunnen dit bedrag fiks doen dalen.
950 klanten
Meer dan 950 klanten - goed voor ruim 360 gezinnen (Menterwolde is, met zo'n 40 gezinnen, nog niet meegerekend) - maken gebruik van de voedselbank. Zeker 50 vrijwilligers zijn 6 dagen per week in de weer voor de voedselbank. In de eerste 6 maanden van dit jaar meldden zich 86 nieuwe klanten. 31 zijn gestopt. Munneke vertelde dat in stad Groningen begin dit jaar 725 gezinnen (ruim 200.000 inwoners) klant waren van de voedselbank.