Ploeger overleeft motie van wantrouwen na ozb-discussie in raad
Wethouder financiën Markus Ploeger (Gemeentebelangen) van Midden-Groningen heeft gisteren, tijdens de behandeling van de 'aanvullende ozb-verhoging' in de gemeenteraad, een motie van wantrouwen overleefd. Die werd ingediend door GroenLinks, ChristenUnie, D66, PvdA en SP. Toch stemden de 3 ChristenUnie-raadsleden tegen deze motie. Ze kregen last van hun geweten.
Met 11 stemmen voor en 19 stemmen tegen werd deze motie verworpen.
Wat ging hieraan vooraf?
De voorgestelde verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) van 2.4 procent in zowel 2025 (totale ozb-indexering zou met deze verhoging uitkomen op 7.3 procent) als 2026 haalde het tijdens de begrotingsvergadering van 7 november niet. Daardoor zou de begroting 2025 niet sluitend zijn (tekort van 558.000 euro).
Weer niet
En ook gisteravond haalde het collegevoorstel het niet. Een door de PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SP ingediend amendement 'aanvullende ozb-verhoging' werd gesteund door de coalitiepartijen BBP en CDA. Alleen de andere 2 coalitiepartijen, Gemeentebelangen en VVD, stemden tegen.
Wat hield dit amendement - dat het aanvankelijke voorstel verving - in?
De voorgestelde aanvullende ozb-verhoging van 2.4 procent over 2025 niet vast te stellen en het hierdoor ontstane tekort op de begroting 2025 te dekken uit de algemene reserve. De voorgestelde aanvullende ozb-verhoging van 2.4 procent over 2026 niet vast te stellen en deze voorlopig te dekken uit de algemene reserve in aanloop naar een te voeren bespreking over beperken van de uitgaven en het verhogen van de inkomsten in een te voeren taakstellingsdiscussie. En dit besluit te verwerken in de Verordening op de heffing en de invordering van onroerendezaakbelasting van de gemeente Midden-Groningen 2025.
Ongebruikelijke derde termijn
GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain kwam vervolgens - via een ongebruikelijke derde termijn - met het verzoek om een motie van wantrouwen in te dienen tegen wethouder Ploeger.
Keihard genaaid
BBP-fractievoorzitter Kor Hoving barstte zo'n beetje uit zijn voegen bij het horen van deze motie. Dat ging gepaard met woorden zoals 'keihard genaaid', 'walgelijk' en 'stuitend'. Met het 'keihard genaaid' doelde Hoving op de handreiking die zijn fractie en het CDA hadden gedaan door ook in te stemmen met de motie om de ozb-verhoging het komend jaar en mogelijk ook in 2026 niet door te laten gaan.
Schok
Wethouder Annemiek Hoesen reageerde namens het college en was verbaasd dat deze motie op tafel kwam. 'Die komt als een schok binnen'.
Motie van wantrouwen
Klik HIER en lees de motie van wantrouwen tegen Ploeger.
Vertrouwensrelatie
De indieners van deze motie kwamen hiertoe omdat ze vonden dat de vertrouwensrelatie tussen de raad en de portefeuillehouder financiën om alle hierboven (klik op HIER) genoemde redenen is geschaad. Dat de portefeuillehouder financiën valt aan te rekenen dat de vertrouwensrelatie met de raad is geschonden. En daarom het vertrouwen in de portefeuillehouder financiën opzeggen.
ChristenUnie
ChristenUnie-raadsleden Ingeborg Prins en Marco Metscher veranderden van mening (als mede-indieners toch tegen de motie te stemmen) omdat ze niet willen dat de raad uit elkaar valt. Hun fractievoorzitter Niels Joosten vertelde ook tegen te stemmen omdat hij verder moet met zijn fractie en de raad ook met elkaar verder moet.