VVD Midden-Groningen: Er zijn in 2022 asielafspraken gemaakt
De VVD-fractie in Midden-Groningen vindt niet dat haar gemeente het aanmeldcentrum in Ter Apel moet ontlasten en asielzoekers vanuit daar moet opvangen. Deze week wilden GroenLinks en D66 van het college van B en W weten of er kansen zijn om (crisis)noodopvang te realiseren en zo 'Ter Apel' te helpen. VVD wil weten of de met de raad gemaakte afspraken uit 2022 nog steeds van kracht zijn.
Van september 2022 tot en met september 2023 bood Midden-Groningen noodopvang voor maximaal 500 asielzoekers in de Eurohal, van Van der Valk, in Zuidbroek. Daar zou het volgens de gemeente Midden-Groningen ook bij blijven.
Loyaliteit
"Uit loyaliteit met Ter Apel en onder strikte voorwaarden hebben wij hier destijds mee ingestemd. Deze afspraken en voorwaarden gelden wat onze fractie betreft nog steeds", stelt de tweemansfractie van VVD.
Niet meer uit te leggen
"Waarbij het voor onze fractie rand voorwaardelijk is dat regulatie hierbij het Dublin-akkoord in acht wordt genomen. De situatie in Ter Apel toont wat ons betreft aan hoe onhoudbaar de huidige manier van de opvang en toelating van asielzoekers in Nederland is. Daarnaast zien we ook dat het ook niet meer uit te leggen is aan onze inwoners. Aan het reguleren van de toestroom van asielzoekers wordt nu gewerkt, daarnaast zijn wij van mening dat onze provincie dit asielprobleem al jarenlang boven haar doelstelling oplost. Wij verwachten dan ook dat de rest van Nederland bijspringt. Want de asielproblemen zijn niet het probleem van de provincie Groningen maar van Den Haag."
Zuidbroek
De VVD-raadsleden Marjolein Vulpes en Hans-Peter Palland willen niet alleen van het college weten of dat de mening deelt dat de gemaakte afspraak uit 2022 nog steeds van kracht is. Maar ook dat de afspraak uit 2022 niet alleen geldt voor Zuidbroek, maar voor de gehele gemeente Midden-Groningen.
(Crisis)noodopvang
GroenLinks en D66 willen - via schriftelijke vragen - van het college van B en W van Midden-Groningen weten of er mogelijkheden zijn om in deze gemeente (crisis)noodopvang te realiseren en zo de opvanglocatie van asielzoekers in Ter Apel te ontlasten. De afgelopen nachten dreigden daar asielzoekers buiten te moeten slapen. Enkele gemeenten - onder wie Stadskanaal - sprongen bij en vingen asielzoekers 's nachts op.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer over de vragen die GroenLinks en D66 deze week schriftelijk stelden aan het college van burgemeester en wethouders.