

VVD Midden-Groningen wil uitleg over invoering opkoopbescherming

VVD-raadslid Hans-Peter Palland trekt bij wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen, via het vragenuur van de raadsvergadering van donderdag 1 februari, aan de bel over de invoering en informatievoorziening van de opkoopbescherming. De meerderheid van de raad - minus VVD en BBP (21 voor en 7 tegen) - ging donderdag 21 december akkoord met de invoering van dit voorstel.
De informatievoorziening laat te wensen over, vindt Palland.
Rommelig
"Wij hebben meerdere keren aangegeven dat wij moesten leren van de gemeente Groningen. Waar de invoering uiterst rommelig is verlopen. Veel ambiguïteit (op meerdere manieren iets kunnen lezen/red.) en ellende. Vanuit het college is ons een aantal zaken beloofd: De informatie wordt volledig, tijdig en duidelijk vermeld op de website. Makelaars en notarissen ontvangen een informatiepakket."
Vakantie en ziekte
Palland zegt de wethouder donderdag 11 januari te hebben aangesproken dat er nog geen communicatie was. "Vakantie en ziekte was toen het antwoord. Dat vond ik nog geen goede reden. Dat had volgens de VVD daarvóór al geregeld moeten zijn."
Pakket
De liberaal zegt dat er nog steeds (maandag 22 januari) niets leesbaar op de website van de gemeente staat. "Makelaars en notarissen die ik heb gesproken, hebben op 19 januari pas het pakket ontvangen."
Doelstellingen
Palland schrijft aan Drenth: "In het kader van de doelstellingen die u zelf als college hebt opgelegd over een nieuwe bestuurscultuur en een betrouwbare openheid, lijkt mij dit geen goede zet. Ook druist dit in tegen de belofte van de wethouder."
Vragen
Het VVD-raadslid vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Was de wethouder op de hoogte, zo ja, waarom wij niet? Waarom gaat een wet in waar de communicatie en website en andere kanalen materiaal nog niet gereed is? Kunnen wij met zijn allen bespreken dat dit een eis moet zijn richting onze inwoners dat als wij een wet laten ingaan, ook al is er een hardheidsclausule, dat wij deze pas laten ingaan wanneer alles compleet is? Hoe gaan wij om met de bezwarenprocedure? Wanneer kunnen wij publicatie verwachten op overheid.nl? Wat gaat de wethouder eraan doen om dit in de toekomst te voorkomen?
Opkoopbescherming
Met de invoering van de opkoopbescherming op 1 januari ging voor wethouder Erik Drenth van Midden-Groningen een langgekoesterde wens in vervulling. Kopers moeten hun woning zelf bewonen. Het gaat om woningen met een WOZ-waarde tot 250.000 euro in enkele wijken en buurten in Hoogezand en Sappemeer. Verhuren is niet meer toegestaan.
Klik HIER en HIER en lees meer over de opkoopbescherming.