

VVD Midden-Groningen: Hoog tijd voor actie tegen oprukkende wolf

VVD Midden-Groningen vindt het onbegrijpelijk dat de provincie Groningen nog steeds geen structureel beleid heeft tegen de oprukkende wolf. Fractievoorzitter Marjolein Vulpes wil dat haar college in Midden-Groningen Gedeputeerde Staten van Groningen stevig aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. "Het college moet zorgen dat preventieve middelen, zoals rasters, vóór schade beschikbaar zijn."
"Ja, na een aanval kun je gratis een wolfwerend raster lenen. Maar dat is echt het paard achter de wagen spannen. Je
moet voorkomen, niet achteraf dweilen met de kraan open."
Schapen doodgebeten
“Tussen januari en februari zijn 18 schapen doodgebeten in Sellingen, Overschild, Vlagtwedde en Bourtange. En dat zijn alleen nog maar de gevallen die zijn vastgesteld met DNA-onderzoek. De wolf is geen sprookjesfiguur meer: hij is hier en hij richt echte schade aan. Het buitengebied verandert langzaam in een lopend buffet voor rondzwervende wolven. Onze inwoners en boeren staan er alleen voor. Dat kan niet zo blijven.”
Geen structureel beleid
De VVD vindt het onbegrijpelijk dat de provincie Groningen nog steeds geen structureel beleid heeft om schade en angst te voorkomen. "Europa biedt inmiddels meer ruimte voor maatwerk: de beschermingsstatus van de wolf is verlaagd. Daarmee kunnen provincies gerichter optreden. Drenthe, Friesland en Overijssel hebben al samen een duidelijk signaal afgegeven naar Den Haag en Brussel. En Groningen? Die bleef stil. Dat is niet alleen teleurstellend, het geeft ook de verkeerde boodschap aan onze inwoners.”
Geen grenzen
VVD Midden-Groningen roept het college daarom op om Groningen alsnog aan te laten sluiten bij de gezamenlijke noordelijke inzet voor een stevig wolvenbeleid. "De wolf kent geen grenzen. Boeren en inwoners van Midden-Groningen verdienen bescherming, niet pas achteraf excuses.
"De coalitiepartij heeft een reeks vragen gesteld aan het college.
1. Hoe beoordeelt het college de recente aanvallen op schapen in Midden-Groningen. En deelt het de zorgen van getroffen schapenhouders over hun veiligheid, toekomst en dierenwelzijn? 2. Is het college het met ons eens dat de combinatie van een sterk gegroeide wolvenpopulatie, grensoverschrijdend foerageergedrag én de recente aanvallen aanleiding vormt voor verscherpt optreden? 3. Welke concrete stappen heeft het college sinds het aannemen van de motie 'preventieve aanpak wolf' ondernomen, en welke lessen zijn getrokken uit de recente reeks aanvallen?
4. Is het college bereid om Gedeputeerde Staten van Groningen dringend op te roepen: - om de nieuwe Europese ruimte voor lokaal wolvenbeheer actief te benutten; - om niet alleen achteraf, maar juist preventief een provinciale subsidieregeling en middelen (zoals wolfwerende rasters) beschikbaar te stellen aan veehouders in risicogebieden; 5. Wat is de actuele stand van zaken van de eerder toegezegde provinciale wolvencommissie? Heeft het college contact gezocht met de provincie over het instellen of bijeenroepen van deze commissie?
6. Is het college van mening dat het beschermen van inwoners, (hobby)boeren en hun dieren tegen roofdieren zoals de wolf een publieke verantwoordelijkheid is – en niet iets dat alleen op het bord van individuele veehouders hoort te liggen? 7. Is het college bereid om – samen met betrokken partijen zoals Staatsbosbeheer, schapenhouders en terreinbeheerders – actief mee te denken over structurele en werkbare oplossingen voor natuurgebieden waar wolfwerend rasteren praktisch onhaalbaar is?
Foto: Pixabay.com.