Trekt M-Groningen knip voor burgerslachtoffers van Soedan?
Neemt burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen een videoboodschap op voor de werkgroep 'Help burgerslachtoffers Soedan' van de Soedanese gemeenschap in ons land waarin hij 'stop de oorlog in Soedan' zegt? En houdt de gemeenteraad donderdag 8 juni 10 seconden stilte voor Soedan? En doneert de raad 1 euro per inwoner aan de burgerslachtoffers van Soedan?
Het laatste verzoek komt neer op een bijdrage van ruim 61.000 euro. De antwoorden worden mogelijk donderdag 8 juni gegeven tijdens de gemeenteraadsvergadering. Dit verzoek is onderdeel van het agendapunt 'ingekomen stukken'.
Uitzonderlijke situatie
De werkgroep weet dat internationale financiële hulp niet tot de kerntaken van de gemeente behoort. "Echter de uitzonderlijke situatie vanwege de grote omvang van de ramp, voor de gemeente doorslag moet zijn om deze donaties te doen", schrijft Saad Abdulmahmoud in een petitie aan de raad van Midden-Groningen.
Vanwaar dit verzoek?
"Sinds zaterdag 15 april is in heel Soedan een felle oorlog gaande tussen 2 strijdende partijen die vroeger samenwerkten. Aan de ene kant het reguliere leger, onder leiding van commandant Abdelfatah Burhan. En aan andere kant de paramilitaire Rapid Support Force (RSF), onder leiding van Mohamed Hamdan Daqlo. Er wordt hard gevochten in grote steden, waaronder Khartoem, Omdurman, Port Sudan, Meroe, Elobeid, Nyala en Elfasher. Geen van de grote luchthavens is veilig voor regulier civiel gebruik (peildatum 14 mei/red.). Een tijdelijk staakt-het-vuren heeft de evacuatie mogelijk gemaakt van personeel van buitenlandse ambassades en internationale hulpverleners. Maar hiermee zijn de burgers van Soedan niet gered. Die zoeken waar mogelijk nu zelf voor een veiliger heenkomen, met alle risico's van dien. Want het staakt-het-vuren wordt continu geschonden."
Op de vlucht
Het gebruik van zware wapens komt veel voor. Abdulmahmoud: "Zij die durven, slaan op de vlucht. Er zijn meldingen geweest van burgers, voornamelijk uit het driestedengebied van Khartoem met ongeveer 6 miljoen inwoners, die hun toevlucht zochten voor de gevechten door over land naar Egypte en Ethiopië te reizen. Talloze inwoners van West-Soedan zijn naar Tsjaad gevlucht."
Oorlogsslachtoffers
Deze vluchtelingen zijn, aldus de werkgroep, oorlogsslachtoffers die enorm hebben geleden, waaronder lichamelijk letsel en verlies van mensenlevens. Naar verwachting neemt dit toe naarmate het conflict voortduurt. "Internationale diplomatie is in deze tijd van crisis niet effectief geweest en er zijn geen tekenen van een langdurige stopzetting van het geweld."
Oproep
De oproep van de werkgroep aan de Nederlandse regering is om samen te werken met de aan Soedan grenzende nationale regeringen en regionale en internationale instanties. Samen moet worden gezorgd voor een veilige doorgang voor degenen die dat zoeken.
Foto: Pixabay.com.