Roep om meer vrouwen in lokale politiek, Midden-Groningen doet 't goed
Meer vrouwen in de lokale politiek. Dat willen onder meer Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Nederlands Genootschap van Burgemeesters en Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Ze komen nu met dit statement omdat de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart 2026 zijn. In Midden-Groningen is het percentage vrouwelijke wethouders en raadsleden hoger dan landelijk.
Het landelijk gemiddelde is respectievelijk 29 en 36 procent.
3 vrouwen
Met burgemeester Erica van Lente en de wethouders Erianne van der Burg en Annemiek Hoesen is de verdeling in het college van burgemeester en wethouders nu 3 vrouwen en 2 heren (Markus Ploeger en Evert Offereins). Ofwel 60 procent is vrouw.
42.4 procent
14 van de 33 raadsleden (42.4 procent) zijn vrouwen. Wat fractievoorzitters betreft, in Midden-Groningen zijn 5 van de 11 vrouw.
Van groot belang
Meer vrouwen in de lokale politiek is volgens de VNG en de anderen om meerdere redenen van groot belang.
Herkenbaarheid
"Allereerst is het voor de herkenbaarheid van de lokale democratie goed als het lokale bestuur een afspiegeling is van de lokale samenleving. Dit zorgt voor herkenning, benaderbaarheid én daarmee meer vertrouwen in de politiek bij inwoners en ondernemers. Het percentage vrouwelijke raadsleden was na de vorige raadsverkiezingen in 2022 slechts 36 procent. Van de benoemde wethouders in 2022 was slechts 29 procent vrouw. Zorgelijker is dat dit percentage nog nooit hoger is geweest. Er is dus nog een wereld te winnen, zeker richting de volgende verkiezingen."
Beter functioneren
"Verder blijkt uit wetenschappelijke onderzoek dat divers samengestelde teams, raden en colleges beter functioneren, omdat personen elkaar beter aanvullen en aanspreken om een beter resultaat te bereiken. Juist daarom is het van belang om maximaal in te zetten op meer vrouwelijke kandidaten voor gemeenteraden en colleges. Het zou een mooi streven zijn en een gezamenlijk doel om niet alleen het percentage vrouwelijke raadsleden en wethouders te vergroten na de verkiezingen van maart 2026, maar ook om te voorkomen dat er nog colleges worden gevormd met alleen maar mannen. Het zou een belangrijke mijlpaal zijn in de geschiedenis van de lokale democratie."