Raad van de Toekomst: Aandacht voor inclusie, klimaat en armoede
Inclusie, klimaat en armoede zijn de thema's die de Raad van de Toekomst in Midden-Groningen in het Kinderraadsakkoord 2022-2023 heeft opgenomen. Kinderburgemeester Lieke Kruijer bood burgemeester Adriaan Hoogendoorn dit akkoord gisteravond aan. De Raad van de Toekomst bestaat uit 24 kinderen. Die zitten in groep 8 van het basisonderwijs of in de brugklas van het voortgezet onderwijs.
Inclusie
Inclusie is in het akkoord opgenomen omdat de Raad van de Toekomst vindt dat discriminatie en pesten echt niet meer kunnen. "Voor ons betekent inclusie dat iedereen mag meedoen."
Die wil dat er op scholen aan leerlingen en onderwijzers voorlichting wordt gegeven over dit onderwerp. Enkele scholen hebben een vertrouwenspersoon. Meer scholen moeten zo'n persoon aanstellen waar leerlingen terechtkunnen als ze twijfelen over hun gender of geaardheid, als ze worden gepest of als ze over iets anders willen praten. Ook moet meer aandacht komen voor het Discriminatie Meldpunt Groningen. En is behoefte aan een cyberpolitie. Die moet in de gaten houden of er sprake is van online pesten.
De 'raad' heeft ook een 'Schaam-je-niet-dag' bedacht. Deze dag staat, aldus de 'raad', in het teken van uit je comfortzone gaan. De 'grote' gemeenteraad zou hiervoor een poster moeten maken.
Klimaat
"Het gaat niet goed met onze aarde. Denken aan de toekomst betekent ook denken aan de aarde" is het idee achter het opnemen van het onderwerp klimaat in het Kinderraadsakkoord 2022-2023. De Raad van de Toekomst wil dat de gemeente ervoor zorgt dat er nog veel meer zonnepanelen worden geplaatst. Bijvoorbeeld op boerderijen en hoge gebouwen. Ook moeten er meer oplaadpunten voor elektrische auto's komen.
Een schone(re) omgeving bij scholen is eveneens gewenst. Dat kan volgens Kruijer en haar raad door bijvoorbeeld opruimdagen te organiseren. Scholen kunnen met elkaar de strijd aangaan voor de schoonste school.
Armoede
Dit onderwerp heeft de Raad van de Toekomst wel aangedragen, maar vanwege tijdgebrek, niet kunnen uitvoeren. De 'raad' hoopt dat de volgende kinderraad dit kan oppakken. "Het is namelijk een ontzettend belangrijk onderwerp, zowel voor volwassenen als voor kinderen."
Leegstaande gebouwen, ontbijt en ruiterpaden
Naast deze 3 hoofdthema's heeft de Raad van de Toekomst nog enkele ideeën voor de 'echte' raad: Leegstaande gebouwen gebruiken voor de opvang van vluchtelingen of voor maatschappelijke activiteiten. Alle kinderen moeten een ontbijt krijgen. "Wie het financieel niet zo breed heeft, moet dit door de gemeente of school geregeld worden." Ook willen de kinderen dat er meer ruiterpaden komen in Midden-Groningen.
Foto: Kinderburgemeester Lieke Kruijer overhandigde gisteravond het Kinderraadsakkoord 2022-2023 aan burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Foto: Gemeente Midden-Groningen.