

Raad Midden-Groningen stemt weer over fonds wind- en zonneparken

Exploitanten en investeerders van gebouwde of nog te bouwen wind- en zonneparken moeten worden verplicht jaarlijks 10 procent van de bruto-opbrengst in een (gemeentelijke) exploitatiefonds te storten. Dit fonds moet ook worden gebruikt voor het gasloos maken van dorpen en wijken. Als het aan Gemeentebelangen, ChristenUnie en GroenLinks in Midden-Groningen ligt, gebeurt dit.
De 3 partijen dienden hiervoor tijdens de laatst gehouden raadsvergadering - donderdag 28 mei - een motie in. Die moet, wanneer een raadsmeerderheid instemt, het college uitvoeren.
Stemmen staakten
15 raadsleden stemden voor en ook 15 stemden tegen deze motie. 3 raadsleden waren afwezig. De stemmen staakten derhalve.
Reëel
De kans is reëel dat de motie het donderdag 25 juni wel haalt. 2 van de 3 afwezigen zijn namelijk van partijen (GroenLinks en SP) die voor deze motie stemden.
Goede staat
Het exploitatiefonds wind- en zonneparken moet volgens Gemeentebelangen, ChristenUnie en GroenLinks ook worden gebruikt om de gronden en wegen weer in goede staat op te leveren wanneer de exploitatie van wind- en zonneparken wordt beëindigd.
Particuliere (ver)duurzaamheidsprojecten
Ook willen de indieners van de motie dat het geld wordt gebruikt voor kleine particuliere (ver)duurzaamheidsprojecten, waarvoor draagvlak is onder de bevolking. En willen ze dat onder meer dorpscoöperaties worden gestimuleerd om te investeren in windmolens tot een hoogte van maximaal 15 meter.
Opdraaien
Gemeentebelangen, ChristenUnie en GroenLinks komen met deze motie, omdat ze vaststellen dat in de reeds gemaakte afspraken niet alles is geregeld, zoals bij overname of faillissement. Ze denken ook dat de kans bestaat dat de kosten niet kunnen worden verhaald en vinden dat niet de inwoners voor deze kosten mogen opdraaien.
Voor- en tegenstemmers
Voor: Gemeentebelangen (5 raadsleden), SP (4), ChristenUnie (4) en GroenLinks (2). Tegen: PvdA (5), VVD (4), CDA (4), D66 (1) en Leefbaar Midden-Groningen (1). Afwezig: SP (1), GroenLinks (1) en D66 (1).