

Politiek Midden-Groningen trekt aan de bel over debacle bij ODG

Politiek Midden-Groningen laat van zich horen na de mislukte invoering van een nieuw toezichtsysteem (VTH, vergunningverlening, toezicht en handhaving) bij de Omgevingsdienst Groningen (ODG). Die wil dat de 10 Groningse gemeenten en de provincie, die de dienst financieren, de knip nu trekken voor de afwikkeling van de beëindiging van de huidige samenwerking.
En de nieuwe aanbesteding en implementatie.
Brief
In de brief aan de 10 gemeenten en provincie schrijft de ODG: "De afwikkeling van de beëindiging van de huidige samenwerking en de nieuwe aanbesteding en implementatie brengen extra kosten met zich mee. Het algemeen bestuur heeft afgesproken dat een deel van de kosten uit de begroting van de ODG wordt gehaald, aangevuld met een extra bijdrage door de deelnemers. Deze bijdrage zal worden verwerkt in de eerstvolgende reguliere begrotingswijziging, die in april voor zienswijze wordt aangeboden aan raden en staten."
Onacceptabel
D66 Midden-Groningen vindt het onacceptabel dat haar gemeente en de anderen moeten opdraaien voor de extra kosten (loopt in de miljoenen). De gemeenten betalen niet allemaal hetzelfde bedrag. Dat wordt bepaald op basis van hun vraag. Midden-Groningen en Eemsdelta betalen op de provincie na daarom het meest.
D66: Verontrust
D66-fractievoorzitter Esmeralda Smith: "D66 is verontrust over het recente nieuws dat de implementatie van het VTH-systeem bij de ODG volledig is mislukt en dat de samenwerking met de leverancier voortijdig is beëindigd. De invoering van dit systeem, dat cruciaal is voor een effectieve en efficiënte vergunningverlening, toezicht en handhaving, had van meet af aan zorgvuldig moeten worden begeleid en gecontroleerd. In plaats daarvan is de ODG nu genoodzaakt terug te vallen op het oude systeem en moeten gemeenten en provincie opnieuw forse extra kosten maken voor een nieuw systeem. Dit roept serieuze vragen op over het bestuurlijk handelen rondom dit dossier. Hoe kon een project van deze omvang en financiële impact op zo'n manier ontsporen? Waarom is er niet eerder ingegrepen toen duidelijk werd dat de implementatie dreigde te mislukken? En hoe wordt gewaarborgd dat de nieuwe aanbesteding niet opnieuw tot een fiasco leidt? Bovendien is het onacceptabel dat deze bestuurlijke mislukking leidt tot extra kosten voor gemeenten en provincie, die al onder druk staan door de aanstaande Rijkskortingen op het gemeentefonds."
D66 stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van Midden-Groningen. Welke? Klik HIER en lees de 10 vragen.
Gemeentebelangen: Extra geld is op dit moment brug te ver
Raadslid Hendrik Loots van coalitiepartij Gemeentebelangen: "We hebben kennis kunnen nemen van het feit dat de burgers opnieuw mogen opdraaien voor opnieuw een fiasco bij de ODG, die al vaker negatief in het nieuws is geweest. We hebben ons al vaker kritisch uitgelaten over de ODG en het gemak waarmee die stelt dat de deelnemers, onder andere wij als gemeente en dus onze inwoners, het verlies wat hierop wordt geleden maar even moeten bijpassen. Al eerder hebben wij gezegd dat het klaar moet zijn en dat moment is wat ons betreft nu. Over extra gelden op tafel leggen, is wat Gemeentebelangen Midden-Groningen aangaat op dit moment een brug te ver."
Klik HIER en lees de vragen die Gemeentebelangen aan het college van Midden-Groningen stelt over dit onderwerp.
Omgevingsdienst Groningen (ODG)
De Omgevingsdienst Groningen (ODG) werkt in opdracht van de tien Groninger gemeenten en de provincie Groningen. We zijn een gemeenschappelijke regeling, wat betekent dat onze deelnemers gezamenlijk onze eigenaar zijn. Het bestuur van de ODG bestaat uit een Algemeen Bestuur (AB) en een Dagelijks Bestuur (DB). De ODG werkt in opdracht van en samen met de Groninger gemeenten en de provincie Groningen aan milieuthema's, zoals afval, energie, externe veiligheid, lucht, natuur en sloop en asbest.
Klik HIER en lees meer over ODG.