Oekraïners in Midden-Groningen betalen vanaf december eigen bijdrage
Ontheemden uit Oekraïne die in gemeentelijke opvang wonen in Midden-Groningen betalen vanaf 1 december of uiterlijk 1 januari een eigen bijdrage. Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen van de VVD. In Midden-Groningen verblijven 364 Oekraïners. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft deze regel op 1 juli landelijk ingesteld.
Gemeenten krijgen een half jaar de tijd om de organisatie in te richten voor het innen van de eigen bijdrage.
Eigen bijdrage
"De bijdrageplichtige ontheemden zijn hierover vroegtijdig geïnformeerd tijdens bewonersbijeenkomsten op de locaties. Onlangs hebben zij ook een brief ontvangen, waarin zij geïnformeerd worden dat zij per 1 december een eigen bijdrage moeten betalen en waarin we uitleggen wat dit precies voor ze betekent", schrijft het college aan de VVD.
Wie zijn bijdrageplichtig?
Volwassen ontheemden met inkomsten uit arbeid, in binnen- of buitenland; volwassen ontheemden die een loondervingsuitkering of toeslag ontvangen en volwassen gezinsleden: ontheemden die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben met een ontheemde die een eigen inkomen heeft.
Hoogte bijdrage
De hoogte van de bijdrage is vastgesteld op 105 euro per maand per volwassen ontheemde. Een gezin betaalt maximaal 2 keer dit bedrag (210 euro). Het gaat in Midden-Groningen om circa 20 gezinnen die 210 euro per maand moeten betalen en 110 ontheemden die 105 euro per maand moeten betalen.
BSN-nummer
De gemeente heeft sinds de opvanglocaties open zijn voortdurend in beeld wie op deze locaties wonen. "Alle bewoners van de opvanglocatie worden bij aankomst op de locatie geregistreerd en krijgen een kamer toegewezen. Ze worden ingeschreven in onze gemeente en ontvangen een BSN-nummer. Zolang ze geen inkomen uit werk hebben, ontvangen ze leefgeld van de gemeente. De verstrekking van het leefgeld vindt plaats door BWRI. Een bewoner van onze locaties die werk heeft gevonden, is verplicht dit bij ons te melden. Wij geven dit door aan BWRI. BWRI draagt ervoor zorg dat het leefgeld wordt stopgezet. Oekraïense ontheemden krijgen dus geen leefgeld meer als zij inkomen uit werk hebben."
Informatie
De gemeente bepaalt in eerste instantie of de ontheemde een eigen bijdrage moet betalen op basis van informatie die de ontheemde verstrekt. Deze informatie kan daarnaast worden gecontroleerd via Suwinet. Suwinet is de elektronische infrastructuur die ervoor zorgt dat de Suwi-ketenpartijen (UWV, SVB en gemeenten) gegevens met elkaar kunnen uitwisselen voor de uitoefening van hun wettelijke taak.
Foto: Pixabay.com.