

Minder eenvoudige mishandelingen, toename zwaarte geweld

"Uit recente politiegegevens (Basisteam Ommelanden-Midden) volgt dat er een kentering heeft plaatsgevonden in het aantal geweldsdelicten. Het aantal eenvoudige mishandelingen is afgenomen. De zwaarte van het geweld lijkt echter toegenomen. Daarnaast is ook een stijging te zien van wapenbezit. Verder is een verschuiving zichtbaar van traditionele criminaliteit naar gedigitaliseerde criminaliteit."
Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen op de vraag van de fractie van Gemeentebelangen of er sprake is van een toename van ondermijnende criminaliteit in deze gemeente. Dit is overigens een landelijke trend.
Complexiteit
Ondermijning gaat over de schadelijke (lokale) effecten van de georganiseerde criminaliteit op de samenleving. De complexiteit van deze ondermijnende criminaliteit is lastig uit te drukken in cijfers. Het ondermijningsproces en de onderlinge (criminele) verbanden zijn, aldus het college, vaak moeilijk om volledig in kaart te brengen.
Welke maatregelen zijn er tot nu getroffen of worden er getroffen om dit tegen te gaan?
"Het tegengaan van ondermijning vraagt om een integrale aanpak en goede samenwerking. Georganiseerde misdaad en het terugdringen daarvan is een bevoegdheid van de opsporingsdiensten en is strafrechtelijk. Het reduceren van de effecten van deze georganiseerde criminaliteit is de taak van het openbaar bestuur. Er is in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de integrale aanpak tegen ondermijning, de samenwerkingen en de uitvoering."
Bewust en weerbaar maken
Lokaal is Midden-Groningen bezig met de aanpak van ondermijning door onder meer preventief inwoners en de eigen organisatie bewust en weerbaar te maken. Ook het inzetten van bestuurlijke instrumenten, zoals handhaven, het opwerpen van barrières en het gebruik maken van bestuurlijke maatregelen zijn onderdeel van de aanpak van ondermijning.
Preventief
"Preventief valt te denken aan het toepassen van de Wet Bibob op vergunningsaanvragen en op transacties in voor ondermijning gevoelige branches. Voorbeelden van de repressieve aanpak zijn integrale controles, het opleggen van last onder dwangsommen en het sluiten van drugspanden op grond van de Wet Damocles. Verder wordt er op het gebied van ondermijning intensief samengewerkt met andere gemeenten en ketenpartners binnen de driehoek Ommelanden-Midden (Veendam en Pekela/red.)."
Regionaal
Regionaal is een samenwerkingsverband tussen de 10 Groningse gemeenten, provincie en waterschappen. Het Regionaal Interventie Team (RIT) is uit deze samenwerking opgericht. Zo wordt de slagkracht en effectiviteit om integrale controles uit te voeren verhoogd. Ook wordt de raad halfjaarlijks op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen en de aanpak van ondermijning via een informerende brief.