Midden-Groningen: Bijna 3 miljoen euro voor aanpak energiearmoede
Midden-Groningen heeft voor dit en volgend jaar 2.989.132 euro klaarliggen voor het plan van aanpak 'Verlichten energiearmoede'. In deze gemeente heeft, blijkt uit onderzoek van TNO, zo'n 10 procent van de huishoudens last van energiearmoede. Door onder meer stijging van energieprijzen loopt dit percentage op. "Het wordt steeds urgenter om met een gedegen aanpak te komen."
Dit schrijft het college in een raadsbrief. Het plan van aanpak 'Verlichten energiearmoede' betreft maatregelen om huishoudens te helpen met energiebesparing
Woningbouwverenigingen
"Het plan van aanpak beschrijft hoe energiearmoede in Midden-Groningen met de beschikbare middelen kan worden aangepakt. Het plan van aanpak bouwt voort op de activiteiten die we de afgelopen 2 jaar reeds hebben ondernomen om onze inwoners te helpen energie te besparen in huis en is opgesteld in samenspraak met de woningbouwverenigingen Lefier en Groninger Huis, het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan (RWLP) en diverse afdelingen binnen de gemeente, in het bijzonder collega-ambtenaren van duurzaamheid, sociaal en wonen van onze gemeente. Ook is voor het gezamenlijk uitvoeren van een aantal activiteiten met enkele buurgemeenten afgestemd", aldus het college.
Welke maatregelen worden genomen?
Het inzetten van een klusbus voor alle inwoners binnen de doelgroep energiearmoede. Dit onderdeel is in lijn met de motie Fixbrigade die de gemeenteraad op 29 september vorig jaar unaniem heeft aangenomen.
Het waterzijdig inregelen van cv-ketels bij huurders van woningen van de woningbouwverenigingen.
Het inzetten van een cv-dokter voor huiseigenaren en particuliere (verhuurders).
Het inzetten van een bespaarcoach en extra projectsubsidie voor particuliere eigenaren om hun woning te verduurzamen.
Waar komt 2.989.132 euro vandaan?
Het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) stelt 1.720.164 euro beschikbaar. Het Nationaal Isolatieprogramma legt 268.968 euro op tafel voor deze aanpak. De gemeente heeft 1 miljoen euro (eerlijk verdeeld over dit en volgend jaar) beschikbaar gesteld voor het begeleiden van inwoners bij het verduurzamen van hun woningen.
Wat is energiearmoede?
Mensen die in energiearmoede leven hebben zo’n hoge energierekening dat hun inkomen te laag is om de rekening te betalen. Meestal moet je extreme maatregelen nemen om betaalproblemen te voorkomen. Zoals de verwarming niet aan zetten, met dikke winterkleding aan in huis en niet meer douchen. Doordat de gasprijzen explosief gestegen zijn, zijn de problemen groter geworden. Klik HIER en lees meer. Bron: Woonbond.nl.