Midden-Groningen stimuleert diversiteit en inclusie op werkvloer
Wethouder Markus Ploeger van Midden-Groningen ondertekent dinsdag 28 maart het Charter Diversiteit. Het wat? Het Charter Diversiteit stimuleert diversiteit en inclusie op de werkvloer. Het richt zich op arbeidsvermogen, etnisch-culturele diversiteit, gender, leeftijd en LHBTI+. Ze denkt dat een divers personeelsbestand kan bijdragen aan hogere winst, hogere productiviteit en een positief bedrijfsimago.
Waarom het Charter Diversiteit?
"Investeren in diversiteit en inclusie is goed voor bedrijven en organisaties. Het draagt bij aan een inclusieve arbeidsmarkt. Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan hogere winst, een hogere productiviteit en aan een positief bedrijfsimago. Het biedt toegang tot (top)talenten, nieuwe klantgroepen en markten. Het behouden van een divers personeelsbestand vraagt wél om een inclusieve bedrijfscultuur waarin iedere medewerker zich erkend en thuis voelt", schrijft het college in een raadsbrief.
Recht
"Iedereen heeft recht op gelijke kansen en behandeling. Iedereen moet volwaardig kunnen participeren op de arbeidsmarkt, ongeacht afkomst, arbeidsvermogen, geslacht, leeftijd, seksuele oriëntatie of andere kenmerken. Werken aan een inclusieve arbeidsmarkt is een zaak van maatschappelijk verantwoord ondernemen."
Stimuleert
Het Charter Diversiteit stimuleert deze diversiteit en inclusie op de werkvloer volgens het college. Het Charter is een intentieverklaring die je als werkgever ondertekent. Daarmee committeert de gemeente Midden-Groningen zich aan zelf opgestelde doelen om diversiteit en inclusie op de eigen werkvloer te bevorderen. Het Charter Diversiteit is een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf.
Welke beoogde effecten verwacht de gemeente te realiseren:
• Creëren van recht op gelijke kansen en behandeling.
• Iedereen moet volwaardig kunnen participeren op de arbeidsmarkt, ongeacht afkomst, arbeidsvermogen, geslacht, leeftijd, seksuele oriëntatie of andere kenmerken.
• Een divers personeelsbestand kan bijdragen aan hogere winst, een hogere productiviteit en aan een positief bedrijfsimago.
• Het biedt toegang tot (top)talenten, nieuwe klantgroepen en markten.
• Het geeft een positief imago als werkgever. Ondertekening van het Charter Diversiteit draagt bij aan een positief bedrijfsimago richting klanten, (potentiële) werknemers en overheid.
• Na ondertekening krijgt de gemeente Midden-Groningen ondersteuning van SER Diversiteit in Bedrijf.
Eisen
Na ondertekening van het Charter moet de gemeente voldoen aan enkele eisen. De eerste is het uitwerken van een plan van aanpak met betrekking tot deze uitdaging. Hierin worden de doelstellingen, investeringen en aanpak helder uitgewerkt. Dit plan wordt binnen 6 maanden na ondertekening van het Charter Diversiteit voorgelegd aan SER Diversiteit in Bedrijf. Ook werkt de gemeente mee aan jaarlijkse rapportages en evaluaties van SER Diversiteit in Bedrijf. Zo krijgt SER Diversiteit in Bedrijf een steeds beter beeld van wat wel en niet werkt binnen het diversiteits- en inclusiebeleid van Charterondertekenaars.
Wat is een inclusieve samenleving?
Een inclusieve samenleving is een open samenleving waar iedereen ertoe doet en van waarde is ongeacht verschillen. Ieder mens draagt op zijn of haar manier bij aan de samenleving en juist dankzij de verschillen tussen mensen, zo waardevol en betekenisvol! Dat betekent dat iedereen die dat wil volwaardig deel uit kan maken van die samenleving en erbij hoort. In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. Dat kan alleen als men rekening met elkaar houdt en geen drempels opwerpt voor de ander om mee te kunnen doen. (Bron: coalitievoorinclusie.nl)