Midden-Groningen stelt plan 'Gevolgen Gas- en Zoutwinning' vast
Het college van burgemeester en wethouders van Midden-Groningen heeft het programmaplan 'Gevolgen Gas- en Zoutwinning' vastgesteld. Dat is voor interne en externe stakeholders. Er is al vanaf begin 2018 sprake van een programmatische aanpak van de gevolgen van de gaswinning. Elke poging om zo'n plan op te stellen strandde, omdat het dossier voortdurend aan verandering onderhevig is.
Dat is op dit moment niet anders, schrijft het college in een raadsbrief.
Vaarwater
"Sterker, het rapport van de Parlementaire Enquêtecommissie laat duidelijk zien dat het dossier nog niet in rustiger vaarwater is gekomen. Waarom hebben we dan wel een programmaplan opgesteld?"
Personele wisselingen
Het college komt zelf met het antwoord: "Door alle personele wisselingen in onze eigen organisatie, maar ook in de organisaties om ons heen, is het van belang om een bepaalde basis met elkaar vast te stellen. Daarom geven we in het programmaplan aan hoe het dossier er uitziet, waar we ons als gemeente mee bezighouden en hoe we dat organiseren."
Jaarplannen
Concrete acties en planningen hoeven niet te worden verwacht. "Daarvoor stellen we jaarlijks onze jaarplannen op. Op die manier kunnen we in de jaarplannen inspelen op de actualiteit en vormt het programmaplan de basis daaronder. Het programmaplan is opgesteld door het Team Gevolgen Gaswinning. Vanuit de meest betrokken collega's en teams van de gemeente is input geleverd op het plan."
Eindrapport
De Parlementaire Enquêtecommissie Aardgaswinning Groningen heeft 24 februari haar eindrapport opgeleverd. "Dit zal ongetwijfeld weer leiden tot aanpassingen en andere werkwijzen. Tegelijkertijd zien we dat het belangrijk is om een bepaalde basis vast te leggen", aldus het college.
Doelen
In het rapport stelt de gemeente een aantal doelen: Dat de inwoner (écht) centraal staat; dat het oplossen van het probleem van de inwoner het uitgangspunt is en oplossingen alleen tot stand komen samen met de inwoner (we praten niet over de inwoner, maar mét de inwoner); een snellere afhandeling van de schade zonder te verzanden in juridische procedures; een integrale benadering van de situatie, dus niet vanuit de gescheiden lijnen schade en versterking en dat alle inwoners in de gemeente Midden-Groningen in 2023 duidelijkheid hebben over de veiligheid van hun woning
Maatwerk
Dat de gaswinning zo snel mogelijk wordt afgebouwd en de sluiting van het Groningenveld wettelijk wordt vastgelegd; dat verschillen daar waar mogelijk met maatwerk worden opgelost. Er is slagkracht nodig om snel te kunnen handelen om te voorkomen dat mensen in de problemen komen en vastlopen. Daarom pleiten gemeenten voor het instellen van een lokale knelpuntenpot; dat er geen nieuwe verschillen in behandeling, uitkomsten of werkwijze bijkomen; Groningen beter wordt achtergelaten (sterke samenhang met het Nationaal Programma Groningen); werken aan toekomstperspectief; compensatie voor onze inwoners en dat de aansturing van de versterking lokaal plaatsvindt in de lokale stuurgroep (NCG, gemeente en desgevraagd IMG aan tafel met mandaat en financiële middelen om knelpunten op te lossen).
Meer weten?
Klik HIER en lees het programmaplan 'Gevolgen Gas- en Zoutwinning' (31 pagina's).