M-Groningen moet op Pekelder manier mensen uit bijstand krijgen
Wethouder Evert Offereins (foto) van Midden-Groningen moet op visite bij zijn collega Ellen van Klaveren van Pekela. Dit naar aanleiding van de donderdag, tijdens de begrotingsvergadering, aangenomen motie 'Uit de bijstand door activeringstraject'. In Pekela zijn de afgelopen 3 jaar 200 werklozen uit de bijstand gekomen en hebben nu een baan. Dat gebeurde door persoonlijke huisbezoeken.
De PvdA kwam donderdag met deze motie. Die werd mede ingediend door ChristenUnie, D66, GroenLinks, SP en Gemeentebelangen. De coalitiepartijen BBP, CDA en VVD en Lijst Jan Hulsebos stemden tegen de motie. Uitslag: 20 voor, 11 tegen.
Sociale activering
In de motie wordt het college gevraagd om in navolging van de gemeente Pekela te starten met sociale activering en hiervoor navraag te doen bij de gemeente Pekela over uitgangspunten en opgedane ervaringen. Het college moet de raad periodiek informeren over voortgang en resultaten.
Oude methodiek
"In Midden-Groningen wonen veel mensen die in de bijstand leven. De Partij van de Arbeid is ervan overtuigd dat er met de oudere methodiek van sociale activering nog veel mensen uit de bijstand kunnen komen, mits ze de juiste activering, beloning en ondersteuning krijgen. Hierdoor krijgen mensen weer een doel in hun leven, breiden hun sociale contacten en netwerk uit en gaan er financieel op vooruit. Mensen waarvoor we echt geen baan kunnen vinden, kunnen mogelijk wel gestimuleerd worden vrijwilligerswerk te doen en beloond worden met een vrijwilligersvergoeding die ze mogen behouden naast de uitkering", vertelde PvdA-raadslid Anneke Perdon.
Succesvolle aanpak
Op de site van RTV Noord deden wethouder Ellen van Klaveren en ambtenaar Hans de Vroome hun verhaal over de succesvolle aanpak in de Pekela's. 200 van de 500 werkloze Pekelders zijn de afgelopen 3 jaar via dit project aan het werk gekomen. Zo bespaarde de gemeente 2.5 miljoen euro. Ruim 300 andere werklozen zitten in een 'activeringstraject', waaruit ze uiteindelijk naar een betaalde baan moeten doorstromen.
Klik HIER en lees het artikel.