Midden-Groningen kan bouwen op vrijkomende schoollocaties
De gemeenteraad van Midden-Groningen is gisteravond unaniem akkoord gegaan met het 'Plan van aanpak vrijkomende (school)locaties'. Op 22 plekken in de gemeente worden de komende 10 jaar woningen gebouwd waar eerst schoolgebouwen, gymlokalen en/of wijkgebouwen stonden. De gemeente verkoopt - afhankelijk van de plek - bouwkavels aan individuele bewoners en woningbouwcorporaties.
En ook aan zorgpartijen of projectontwikkelaars.
1.350 woningen
Wethouder Erik Drenth: "We zetten met het raadsbesluit een belangrijke stap om in Midden-Groningen meer huizen te bouwen. We hebben afspraken gemaakt om tot 2030 1.350 woningen toe te voegen. Daar kunnen we op deze locaties mee aan de slag."
Ruimte
"We hebben veel nieuwe aardbevingsbestendige kindcentra gebouwd of verbouwd waar scholen, gymlokalen, kinderopvang en soms ook wijk- en dorpsverenigingen naar toe zijn verhuisd. De achtergebleven gebouwen worden of zijn gesloopt. Dat betekent dat er op 22 plaatsen in onze gemeente ruimte vrijkomt waar we bouwkavels of percelen kunnen verkopen voor woningbouw."
Stedelijk, dorpen en kernen
12 locaties zijn in het stedelijk gebied (Hoogezand en Sappemeer) en 10 in de omliggende dorpen en kernen. Deze worden niet allemaal tegelijk ontwikkeld, maar in 3 fasen.
Open proces
De gemeente verkoopt de verschillende locaties op verschillende manieren in een open proces. De manier waarop hangt onder meer af van het gewenste woningbouwprogramma. De gemeente wil zo'n 211 nieuwe woningen toevoegen (zorgeenheden niet meegeteld) in de gemeente vanuit dit programma.
Hoogwaardig
Hiermee wil de gemeente een hoogwaardige en duurzame nieuwe invulling van deze vrijkomende locaties stimuleren. Het doel is om verschillende soorten woningen te bouwen die passen bij de behoefte van de inwoners zoals starters en senioren. Betaalbaarheid is daarbij een belangrijke pijler. Ook wil Midden-Groningen de creativiteit van marktpartijen stimuleren. Dit staat in het 'Plan van Aanpak'.
Markt
Het hangt van de locatie af hoe het in de markt wordt gezet: sommige locaties zijn geschikt voor verkoop aan vastgoedontwikkelaars, woningcorporaties en zorginstellingen die het zelf verder ontwikkelen. De gemeente gaat ook kavels verkopen aan individuele kopers.
SP trekt motie in
SP-fractievoorzitter Joke Lesman had gisteravond het voornemen om met een motie te komen. Daarin riep ze het college op bij de verdeling van de woningen meer de focus te leggen op echte betaalbaarheid voor woningen in een lager segment. Ook wilde de SP dat er gekozen zou worden voor zo veel mogelijk sociale woningbouw en voor (kleinere) woningen vooral voor starters, ouderen en alleenstaanden. Waarom? Omdat daar volgens Lesman vraag naar is in dorpen en wijken. De SP trok deze motie in nadat Drenth toezegde dat de aantallen in het plan genoemde woningen niet vaststaan.