Lijsttrekkersdebat Midden-Groningen: Wat zijn we wijzer geworden?
8 lijsttrekkers en 1 nummer 2 van de lijst (BBB-LMP, lijsttrekker Nette Kruzenga zat wel in de zaal) van Midden-Groningen namen vanavond deel aan een, door de gemeente aankondigde, groot lijsttrekkersdebat in theater Kielzog in Hoogezand. De zaal was gevuld met tientallen belangstellenden. Velen van hen hebben een directe band met een partij; kandidaat of bestuurslid. Waar was het kiezerspubliek?
Dat is klaarblijkelijk niet geïnteresseerd in (gemeente)politiek.
1 op 3
Volgende week wordt de gemeenteraad weer gekozen voor de komende 4 jaar. De opkomst was eind november 2017 tijdens de herindelingsverkiezingen zo'n 35 procent. Gaat straks weer 1 op de 3 stemgerechtigden naar de stembus? Of brengen minder kiezers hun stem uit?
Referendum
Wellicht moet de gemeente bij grote dorpsprojecten een referendum organiseren en zo meer vertrouwen aan het dorp geven. Het was een van de stellingen die presentator Marcel Nieuwenweg vanavond voorlegde aan een aantal lijsttrekkers.
Laatste woord
D66-er Yannick Lutterop vond dat de inwoners het laatste woord moeten hebben. En kon zich dus prima vinden in deze stelling. Niels Joostens (ChristenUnie) benadrukte dat zijn partij als enige altijd al voor een referendum was. Dat is volgens hem een manier om burgers terug te krijgen richting de politiek. VVD-kopman Evert Offereins was tegen een referendum. Door alleen maar ja of nee te kiezen, kon er wel eens tweespalt komen in een dorp, dacht Offereins.
Drugsoverlast, landbouwgrond en nieuwbouwwoningen
Onderwerpen als harde aanpak drugsoverlast (meer geld in plaats van preventie), meer geld naar armoedebestrijding, ook als hiervoor de onroerendezaakbelasting omhoog moet, om natuur ruimte te geven, mag landbouwgrond verdwijnen, minimaal 40 procent van de nieuwbouwwoningen moeten sociale huurwoningen zijn en de gemeente moet inzetten op extra voorzieningen in Harkstede die wellicht vooral ten gunste komen aan de inwoners van Meerstad kwamen aan bod.
Meerstad
Met die laatste stelling waren Markus Ploeger (Gemeentebelangen), Lutterop en PvdA-kopvrouw Thea van der Veen het roerend met elkaar eens. Meerstad hoorde bij de gemeente Slochteren en werd 'overgedaan' aan de gemeente Groningen. Harkstede kan mooi profiteren van die extra voorzieningen. Van der Veen merkte op dat de kosten worden gedeeld door Midden-Groningen en Groningen. Ploeger waarschuwde dat het moeilijk(er) onderhandelen is met de arrogante stad Groningen.
Verkiezingsavonden kriskras door gemeente
Of de 'neutrale' bezoeker vanavond veel wijzer is geworden, is nog maar de vraag. Wil je als gemeente de kiezers echt bereiken, dan zul je wellicht voor een aantal verkiezingsavonden kriskras door de gemeente moeten kiezen. Om daar de lokale thema's te bespreken met de inwoners, dorpsraden en andere verenigingen. Die kunnen hun onderwerpen (wensen, kritek, op- en aanmerkingen) vooraf inleveren, zodat de politiek zich kan voorbereiden op een debat tussen politiek en kiezers.