Keti Koti in M-Groningen, maar ze neemt niet voortouw in organisatie
In Midden-Groningen wordt op 1 juli dit jaar voor het eerst Keti Koti (afschaffing slavernij door Nederland in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied) herdacht en gevierd. Met dank aan de motie die de gemeenteraad - op de fractie van Boer & Burger Partij na - 30 juni vorig jaar aannam. Keti Koti gaat plaatsvinden in het Huis van Cultuur en Bestuur in Hoogezand.
De gemeente neemt zelf niet het voortouw om dit feest te organiseren.
Culturele minderheidsgroepen en -organisaties
"Het uitgangspunt is dat de culturele minderhedengroepen en -organisaties zelf inhoudelijk invulling geven en het voortouw nemen in de organisatie. Kielzog zal hierin ondersteunend zijn. We verwachten dat de indienende partij en culturele minderhedengroepen- en organisaties hun netwerk gebruiken en verbinding zoeken met elkaar en met partijen die ook actief zijn op dit gebied", schrijft burgemeester Adriaan Hoogendoorn namens het college in een raadsbrief.
Stichting Pittig Gekruid
De gemeente neemt contact op met de voorzitter van stichting Pittig Gekruid, zodat hij betrokken organisaties en/of sleutelfiguren, kan benaderen om in gesprek te gaan en invulling te geven aan deze dag. Ligt er een plan en is de begroting klaar, dan kan contact worden opgenomen met het Kielzog. Het Kielzog wil op 1 juli ruimte beschikbaar stellen en wil ook best meedenken over de organisatie.
GroenLinks-fractievoorzitter
GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain diende de motie vreemd aan de orde van de dag vorig jaar in. Die was ook ondertekend door PvdA, D66, SP en CDA.
Boer & Burger Partij tegen motie
Boer & Burger Partij-raadslid Marian van Dijken noemde de motie die avond niet onsympathiek, maar vond dat het organiseren van zo'n dag vanuit de samenleving moet komen. De gemeente hoeft daarbij niet het voortouw te nemen. Wethouder Annemiek Hoesen (partijgenoot van Van Dijken) kwam met dezelfde mening.
Deze opmerkingen leverde beide felle kritiek op vanuit de raad. PvdA-fractievoorzitter Thea van der Veen noemde het zelfs 'stuitend'. De rillingen liepen haar over het lijf, zei ze. "Ik ben nog nooit zo boos geweest." Yannick Lutterop (D66-fractievoorzitter): "Ik ben geschokt wat ik hier hoor. Dit kan toch niet waar zijn." Toch komt het college met dezelfde voordracht.
Wat is Keti Koti?
Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag waarop wordt herdacht en gevierd dat Nederland de slavernij heeft afgeschaft in de toenmalige koloniën Suriname en het Nederlands Caribisch gebied. Keti Koti betekent "ketenen gebroken" in de Surinaamse taal Sranantongo. Op 1 juli 1863 kwamen met de afschaffing van de slavernij ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag. Daar heet de dag officieel Dag der Vrijheden. (Bron: Nu.nl).
Motie
Klik HIER en lees wat er in de motie staat.
Eerder bericht: Midden-Groningen gaat feestdag Keti Koti ook vieren
Foto: Pixabay.com.