

Jan Batelaan mist steun binnen college, partij, raad en personeel

Grote bezuinigingsoperaties en de herindeling. Dit vraagt volgens de opgestapte wethouder Jan Batelaan van Menterwolde om bestuurders met een breed draagvlak binnen het college, bij de eigen fractie en de rest van de gemeenteraad die de ingrijpende veranderingen kunnen doorvoeren. "Ik heb mij de afgelopen weken gerealiseerd dat ik op dit moment daarvoor niet de juiste persoon ben."
Geachte voorzitter en leden van de raad,
Bij dezen dien ik mij ontslag in als wethouder van de gemeente Menterwolde.
Menterwolde staat aan de vooravond van grote bezuinigingsoperaties, met name op het sociale domein (zie kadernota en begroting). Deze bezuinigingsoperatie raakt nadrukkelijk de portefeuille van het sociale domein, financiën, maar ook die van de andere portefeuillehouders. Een andere grote opgave is de herindeling en ook dat vraagt nog veel van de organisatie en het bestuur.
Deze operatie vraagt om bestuurders met breed draagvlak binnen het college, maar ook bij de eigen fractie en de rest van de raad, om ingrijpende veranderingen door te kunnen voeren. Ik heb mij de afgelopen weken gerealiseerd dat ik op dit moment daarvoor niet de juiste persoon ben. Het neerleggen van mijn functie is dan ook een moeilijke, maar een weloverwogen persoonlijke keuze. In de afgelopen 4 jaar, 6 maanden en 15 dagen heb ik als wethouder slechts één keer een stemverklaring moeten afgeven (Wedeka). Voor de rest is er binnen het vorige en het huidige college altijd gezocht naar consensus. Soms betekent dat, dat je dan een minderheidsstandpunt niet inneemt, maar als college met één mond spreekt. Dat het akkoord van Westerlee hier een voorbeeld van is zal niemand verbazen.
Over het rapport cultuuronderzoek van GITP zijn oprecht veel vragen te stellen. Aandacht voor een zuivere verdeling van rollen en taken in het openbaar bestuur moet echter niet uit het oog worden verloren. Als gevolg van de wet dualisering gemeentebestuur, gaat niet de gemeenteraad maar het college over de benoeming en ontslag van ambtenaren.
De gevoelens, ervaringen van het personeel, daar had ik graag een rol in gespeeld, maar ik heb die gelegenheid niet gekregen. Degenen die zich niet gehoord hebben gevoeld, hebben ook niet de uitweg naar mij gevonden en dat vind ik jammer en betreurenswaardig. Dat is een element in de afweging om niet verder te kunnen als wethouder. Als wethouder heb je immers ook het vertrouwen van het personeel nodig.
Samen met de medewerkers en u als raad zijn er ook mooie dingen gerealiseerd, waar we met elkaar met trots op kunnen terugkijken. De realisatie van een nieuw dorpscentrum, de realisatie van een mfc, de verzelfstandiging van de Heemtuin, stimulering van zwemlessen, de winkelopenstelling op zondag, de verkoop van snippergroen tot het terugdringen van regels in de APV.
Ik heb mijn functie van wethouder naar eer en geweten vervuld, integer en met de door mij afgelegde eed hoog in het vaandel. De komende tijd ga ik mij beraden over hoe ik mij op een andere manier dienstbaar kan maken voor de samenleving. Hartelijk dank voor het door u en uw voorgangers in mij gestelde vertrouwen. Ik wens het bestuur, de organisatie en de inwoners een goede toekomst toe richting de herindeling.
Hoogachtend,
Jan Batelaan
Foto: Jan Batelaan (2e van rechts) tijdens de presentatie van het college.