GroenLinks: Is er loonkloof man:vrouw in gemeentelijke organisatie
GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain wil van het college van Midden-Groningen weten of die een onderzoek wil starten of er in de organisatie van deze gemeente sprake is van een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Dewnarain vraagt dit naar aanleiding van een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de ongelijkheid van de lonen tussen mannen en vrouwen in ons land.
De oppositiepartij wil ook weten welke gegevens bekend zijn over een eventuele loonkloof tussen mannen en vrouwen werkzaam bij de gemeente Midden-Groningen.
Loonstrookje
Dewnarain stelt de schriftelijke vragen mede naar aanleiding van een publicatie over dit onderwerp in dagblad Trouw: "Op het loonstrookje blijft ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bestaan, aldus het CBS. Uit nieuwe cijfers blijkt dat vrouwen gemiddeld nog altijd 13 procent minder verdienen dan mannen."
Vrouwenemancipatie
De GroenLinks-er vindt dit een verontrustend gegeven over de stand van de vrouwenemancipatie in Nederland. "Omgerekend lopen vrouwen hierdoor tot wel 300.000 euro mis ten opzichte van mannelijke collega's. Vaak komt de loonkloof binnen een organisatie pas na intern onderzoek naar boven. Ook bij gemeenten is dit het geval. Zo bleek dat binnen de gemeentelijke organisatie van de gemeente Amersfoort een verschil bestaat in het gemiddelde salaris van 6.3 procent in het nadeel van vrouwen. Mannelijke afdelingsmanagers verdienen naar 8 procent meer dan vrouwelijke afdelingsmanagers. Bij sommige functies loopt het verschil zelfs op tot meer dan 20 procent."
Intern onderzoek
De GroenLinks-fractie vindt dan ook dat we er alleen zeker van kunnen zijn dat er geen sprake is van een loonkloof als dit middels een intern onderzoek is uitzocht. "We zijn van mening dat een gelijke beloning voor mannen en vrouwen de standaard moet zijn. Sterker nog, beloningsdiscriminatie is bij wet verboden."
Onderzoek CBS
Bij de overheid verdienden vrouwen in 2020 volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) gemiddeld bijna 2 euro per uur (6 procent) minder dan mannen. In het bedrijfsleven was dit bijna 5 euro per uur minder (19 procent). Twee jaar eerder was dit verschil bij de overheid nog 8 procent; in het bedrijfsleven is het verschil gelijk gebleven.
Bij de overheid deed het loon van vrouwen in leidinggevende posities in 2020 niet meer onder voor dat van mannen. Was dit verschil bij de overheid in 2008 nog 3 euro, in 2020 is er geen verschil meer. In het bedrijfsleven verdienen vrouwelijke leidinggevenden duidelijk minder dan hun mannelijke collega’s. Bovendien neemt dit verschil maar langzaam af. In 2008 bedroeg het verschil 7 euro en in 2020 was dit gedaald tot 6 euro, een loonverschil van bijna 20 procent.
Mannen hebben vaker een leidinggevende functie dan vrouwen. In het bedrijfsleven werd in 2020 1 op de 3 leidinggevende functies bekleed door een vrouw. Bij de overheid ligt dit aandeel, met 2 op de 5, iets hoger.
Meer weten?
Klik HIER en lees meer op de site van het CBS.