GroenLinks-fractie wil Meldpunt Overlast in Midden-Groningen
Een Meldpunt Overlast - zoals Veendam en Leeuwarden dat bijvoorbeeld hebben - maakt het voor inwoners van Midden-Groningen overzichtelijker om overlast te melden. Nu nog worden ze vaak van het kastje naar de muur gestuurd als ze een melding willen doen bij deze gemeente. Dit zegt GroenLinks-fractievoorzitter Roshano Dewnarain. En trekt hierover - via schriftelijke vragen - aan de bel bij het college.
"Wij krijgen van inwoners mee dat het niet altijd prettig is dat ze contact hebben met veel verschillende instanties. Inwoners worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd als het aankomt op meldingen van overlast."
Verwarrend
"Zo spreken wij inwoners die afzonderlijk contact hebben met de wijkagent, de gemeente, het sociale team en de woningcorporatie. Ook als we op de website van de gemeente kijken, zien we dat inwoners worden doorgelinkt naar andere organisaties. Informatie is soms verwarrend en in enkele gevallen zelfs tegenstrijdig. Onze fractie ziet graag een meer gecentraliseerde oplossing waar inwoners terecht kunnen met vragen over en meldingen van overlast. Verschillende andere gemeenten hebben een Meldpunt Overlast."
Harkstede
Bij de oppositiepartij komen de signalen van overlast met name uit het verstedelijkte gebied in de gemeente. Dewnarain noemt dan de wijken Noorderpark, Gorecht en Woldwijck in Hoogezand en Harkstede.
Huizen beklad
"Wij krijgen steeds vaker en steeds ernstigere signalen van overlast door groepen jongeren en hun ouders. De vormen van overlast lopen uiteen. Zo komt het regelmatig voor dat huizen beklad worden, wordt er vuurwerk afgestoken en is er sprake van intimidatie naar buurtbewoners."
Sociale problematiek
Achter overlast door jongeren gaat volgens GroenLinks vaak ook sociale problematiek schuil. "Overlast is daarmee in sommige gevallen een symptoom van een veel breder palet aan problemen, bijvoorbeeld een ingewikkelde thuissituatie, armoede of werkloosheid. Vaak is een overlastgever niet alleen zelf dader, maar ook slachtoffer. Van andere vormen van geweld of van het falen van de systeemwereld."
Repressieve maatregelen
"In gevallen waar sprake is van bredere sociale problematiek zijn repressieve maatregelen niet voldoende. Wegkijken voor de sociale problemen, is dweilen met de kraan open. Van inwoners horen wij dat als zij aankloppen bij het sociaal team, dat zij met enige regelmaat te horen krijgen dat de betreffende melding de sociale teams te boven gaat."
Meer wijken en dorpen?
GroenLinks wil onder meer van het college weten of er meer wijken en dorpen zijn waar veel meldingen van overlast binnenkomen. En of het college de bevindingen van de partij deelt. "Is het college het met onze fractie eens dat een Meldpunt Overlast het overzichtelijker maakt voor onze inwoners om overlast te melden? Wat is ervoor nodig om een dergelijk meldpunt te realiseren?"