

GroenLinks stelt vragen over vuurwerkbeleid in Midden-Groningen

Heeft Midden-Groningen een aangescherpt nieuw vuurwerkbeleid? Is het verbod op zwaar knal- en siervuurwerk inmiddels overwogen en ingevoerd? Is het college bereid te onderzoeken of er activiteiten georganiseerd kunnen worden met bewoners, als alternatief voor het afsteken van particulier vuurwerk? GroenLinks vraagt het college hierop te reageren. Update: 19.45 uur.
Het GroenLinks-raadslid Ger Zuiderveen vuurt ze vanavond, in het vragenuurtje tijdens de gemeenteraadsvergadering, af op het college.
Jaar geleden
De oppositiepartij stipte dit onderwerp een jaar geleden (20 december) ook al aan in de raad. GroenLinks wilde toen weten of de gemeente een vuurwerkbeleid kende.
Samenspraak
Zuiderveen: "Dat bleek niet het geval, maar de burgemeester (Adriaan Hoogendoorn/red.) zei de gebeurtenissen rondom het nieuwjaarsfeest te willen evalueren, samen met de politie, om vervolgens met een beleid te komen. Dat beleid moet dan in samenspraak met dorps- en buurtverenigingen uitgevoerd worden. Bovendien zou de raad op de hoogte worden gesteld." Zuiderveen is bang dat het vuurwerkbeleid wederom een jaar wordt doorgeschoven.
Wegkruipen
Hij houdt zijn hart vast voor de komende jaarwisseling. "De verwachting is dat ouderen de straat niet meer op durven, winkelend publiek zich moet haasten om weer veilig thuis te komen, huisdieren wegkruipen onder de bank, damherten in paniek tegen het gaas springen, de dieren uit de kinderboerderij in hun schulp kruipen, er komt onrust onder het vee en paardenmaneges komen mankracht tekort om de dieren gerust te stellen. De schade van vuur, brandjes en vuurwerk tijdens oud en nieuw is enorm, voor zowel mens als dier. Zowel materieel als psychisch."
Alternatief
Zuiderveen zegt dat handhaving niet eenvoudig zal zijn. "Bovendien zal een aantal mensen het gevoel krijgen dat er iets 'afgepakt' wordt. Daarom is verbieden niet voldoende, tegelijkertijd dient er een alternatief geboden worden. Is het college bereid te onderzoeken of er activiteiten georganiseerd kunnen worden samen met bewoners, als alternatief voor het afsteken van particulier vuurwerk?"
UPDATE: Wethouder Anja Woortman heeft vanavond gereageerd op de vragen van GroenLinks. Ze zegt dat er vorig jaar bij de gemeente rond oud en nieuw 27 meldingen zijn binnengekomen over vuurwerkoverlast. De gemeente heeft (nog) geen nieuw aangescherpt vuurwerkbeleid opgesteld. "Dat heeft te maken met capaciteitsgebrek." Volgens Woortman is het niet de taak van de gemeente om met een algemeen vuurwerkverbod te komen, maar zou dat op initiatief van de overheid moeten gebeuren.
Foto: Pixabay.com.