

Raad stelt spelregels op voor aflossing Golfclub Duurswold

De gemeenteraad van Midden-Groningen wil Golfclub Duurswold (Stichting Exploitatie Duurswold) geen 100.000 euro geven voor het groenonderhoud. Dat betaalt de club nu zelf. Met deze bijdrage kan de club de lening bij de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) aflossen. Althans dat was het idee van het college. De raad vond dit gisteravond een niet te verkopen voorstel.
Dat had de gemeenteraad eerder ook al kenbaar gemaakt.
Lening 1.8 mijloen euro
De golfclub zit aan het Schildmeer. De stichting ging in 2009 een lening aan van 1.8 miljoen euro bij de BNG om de inrichting van het terrein als golfbaan mogelijk te maken. De toenmalige gemeente Slochteren verleende de borgstelling die steeds werd verlengd. De stichting loste eenmalig 25.000 euro af.
Raadsvoorstel
In het raadsvoorstel staat: "Het verlengen van de borgstelling voor de lening van de BNG aan de stichting is een voorwaarde van de BNG om tot een nieuwe leenovereenkomst te komen. De nieuwe leenovereenkomst voldoet aan de wens van de raad dat de lening door de stichting wordt afgelost, omdat hier een jaarlijkse aflossing van 100.000 euro is voorzien. De stichting heeft deze aflossing in haar begroting opgenomen en zowel de BNG als de gemeente heeft vastgesteld dat de stichting aan haar aflossingsverplichting kan voldoen. In de samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en de stichting is deze aflossingsverplichting eveneens opgenomen. Wanneer deze verplichting niet wordt nagekomen, kan de gemeente de overeenkomst opzeggen."
Kanttekeningen en risico's
In het raadsvoorstel heeft het college ook kanttekeningen en risico's beschreven: "Het verlengen van de borgstelling is noodzakelijk om te voorkomen dat de BNG het bedrag van de geldlening van 1.775.000 euro op 6 mei 2025 opeist bij de stichting. Omdat de stichting niet over de middelen beschikt om de geldlening af te lossen, zal de gemeente in dat geval op haar borgstelling worden aangesproken. De nieuwe lening die door de stichting bij de BNG zal worden afgesloten onder de voorwaarde dat er jaarlijks een bedrag van 100.000 euro zal worden afgelost. De stichting kan aan deze verplichting voldoen. Deze verplichting is ook opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst die de gemeente en de stichting hebben gesloten. Hierdoor achten wij het risico dat de stichting niet aan haar toekomstige aflossingsverplichtingen kan voldoen zeer klein."
Geen wensen en bedenkingen
Het college stelde de gemeenteraad gisteravond voor om geen wensen en bedenkingen te uiten ten aanzien van het voornemen van het college van burgemeester en wethouders tot verlenging van de borgstelling voor een geldlening van de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) aan Stichting Exploitatie Maatschappij Golfbaan Duurswold.
Niet mee akkoord
Daar ging de raad niet mee akkoord. Alle fracties (unaniem) dienden wel een zienswijze in.
De raad uit als wensen en bedenkingen:
a. De raad stelt voor dat de nieuwe borgstelling ten behoeve van een lening van de BNG (Bank der Nederlandse Gemeenten) aan de Stichting Exploitatie Duurswold wordt verlengd waarbij de stichting uit eigen middelen de lening aflost en retributie betaalt;
b. De raad verzoekt het college de onderhandelingen daarover met de Stichting en BNG te openen;
c. De raad accepteert, als dit niet tot het gewenste resultaat leidt en de gemeente op de borgstelling wordt aangesproken waardoor de gemeente de lening geheel of gedeeltelijk moet aflossen, dat de gemeente met de stichting afspraken zal maken over het betalen van rente, het betalen van retributie en de aflossing van de lening aan de gemeente.
d. De raad wordt op de hoogte gehouden van het proces en het college zal medio oktober een stuk ter bespreking aan de raad voorleggen, waarin de voortgang wordt uitgewerkt;
e. De raad zal de jaarstukken en de begroting van de stichting jaarlijks ontvangen.
BBP-fractievoorzitter Kor Hoving was helder. De stichting heeft volgens hem laten zien niet op eigen benen te kunnen staan. "Lukt het haar niet de aflossing te regelen, dan moet de stekker er worden uitgetrokken en gaat de grond terug naar landbouw." Volgens Hoving telt de club 500 leden. Hij heeft wel een oplossing om de aflossing zelf te betalen. "Verhoog de contributie met 16 euro 60 per maand per lid."
Esmeralda Smith (D66) omschreef het collegevoorstel om de 100.000 euro beschikbaar te stellen voor groenonderhoud en dit bedrag te gebruiken voor de aflossing als 'creatief boekhouden'.
CDA-er Harry Wind vond het voorstel ook niet goed. Wel de 'elitesport ondersteunen terwijl de dreiging er is om te bezuinigen op de breedtesport.'
SP-er Peter Oost zei het niet te kunnen verkroppen dat de club in al die jaren maar een beetje heft afgelost, terwijl de gemeente de geringe bijdragen voor Oranjemarkt Sappemeer en de 7 kilometer van Martenshoek wil stopzetten. "Slecht gedrag wordt beloond", aldus Oost.
Wethouder Markus Ploeger deed de raad een handreiking door de door de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, D66 en SP ingediende amendement/zienswijzen een beetje aan te passen. Na een langdurige schorsing kwam de voltallige raad met een nieuwe zienswijze.