Midden-Groningen vindt doelgroep die recht heeft op energietoeslag
In Midden-Groningen denken veel mensen - onder anderen met alleen AOW (Algemene Ouderdomswet) en een klein aanvullend pensioen - vaak ten onrechte dat ze geen recht hebben op de energietoeslag. PvdA-raadslid Jan Westerdiep kreeg deze signalen van vrijwilligersorganisatie Humanitas. Hij trok aan de bel bij het college en stelde over dit onderwerp 6 schriftelijke vragen aan B en W.
De vragen en antwoorden staan hieronder. Op basis van de minimascan van Stimulansz werd in augustus de inschatting gemaakt dat ongeveer 5.450 huishoudens in aanmerking zouden komen voor de energietoeslag. Dat was zo'n 85 procent van de doelgroep.
Welke inspanningen worden geleverd om de rest van de doelgroep (15 procent) ook te bereiken?
"De verwachting was dat we 85 procent van de doelgroep zouden bereiken. Het bereik is inmiddels hoger. We hebben op dit moment 90 procent van de doelgroep weten te bereiken. Wij informeren inwoners actief over de energietoeslag met de inzet van social media, onze website en lokale (online-) kranten. Ook helpt Humanitas inwoners bij het aanvragen van energietoeslag die dit niet zelf lukt. Tevens hebben we energietoeslagbijeenkomsten in de gemeente georganiseerd en zijn we vertegenwoordigd op energiemarkten in de gemeente."
Klopt het signaal dat veel bewoners ten onrechte denken geen recht te hebben op de toeslag, en zo ja, hoe gaan we die groep alsnog aansporen de aanvraag te doen?
"Dit beeld herkennen wij niet. Dit komt door het hoge bereik dat we reeds hebben met deze regeling. Inwoners kunnen ook zelf checken of zij recht hebben op de energietoeslag via www.datgeldtvoormij.nl. Minder digitaal vaardige mensen kunnen bij Humanitas en de bibliotheek terecht voor ondersteuning bij het invullen van deze tool. Ook bereiken we minder digitaal vaardige mensen door energietoeslag bijeenkomsten op diverse plekken in de gemeente te organiseren en zijn we vertegenwoordigd op energiemarkten."
Landelijk is de aanname dat 14 procent van de inwoners wel eens recht zou kunnen hebben op de toeslag. Is het mogelijk dat het werkelijke aantal inwoners dat recht heeft op de energietoeslag nog hoger ligt dan de genoemde 5.450?
"Het college baseert de genoemde 5.450 inwoners op de minimascan van Stimulansz. Dit is een scan van het aantal huishoudens met een laag inkomen. Deze gegevens zijn altijd iets verouderd. Het is mogelijk dat het werkelijke aantal inmiddels iets afwijkt. Grote afwijkingen verwachten we niet, omdat dit jaarlijks redelijk stabiel is."
Krijgen bewoners die de energietoeslag in 2022 ontvingen de toeslag voor 2023 automatisch?
"Nee, het is niet mogelijk om alle inwoners die in 2022 een toeslag hebben ontvangen automatisch in 2023 uit te betalen. We moeten opnieuw bepalen of inwoners tot de doelgroep behoren. Dit moeten we met recente gegevens doen anders is het risico op onrechtmatige betalen te groot. Tevens onderzoeken we op dit moment of de gekozen doelgroep voor 2023 gewijzigd moet worden."
Wordt de eerste 500 euro van de toeslag voor 2023, zoals in veel gemeenten het geval is, al in december overgemaakt?
"Er is voor gekozen om dit niet in december over te maken. Dit heeft te maken met het bepalen van de doelgroep die in 2023 in aanmerking komt voor de energietoeslag. Hierdoor kunnen we nog geen voorschot overmaken. Bovendien is 2022 de energietoeslag in april en augustus uitbetaald. Ook kreeg iedereen in november en december 190 euro korting op de energierekening. Tot slot hebben we een energiecrisisteam waar schrijnende situaties geholpen worden. Dit maakt dat ervoor gekozen is om de volgende energietoeslag in 2023 wederom uit te keren."
Is er al actie ondernomen richting Rijk om de landelijke verdeelsleutel eerlijker te krijgen?
"De landelijke verdeelsleutel is geagendeerd bij het overleg van de vereniging Groninger Gemeenten. Uitsluitsel hierover volgt nog."
Eerder bericht: PvdA denkt dat meer Midden-Groningers recht hebben op energietoeslag