Gebruik maken van spreekrecht? Wel even vooraf aanmelden
Spontaan gebruik maken van het spreekrecht tijdens een raads(commisie)vergadering van Midden-Groningen is binnenkort verleden tijd. Het college komt tijdens de raadsvergadering van donderdag 1 februari met het voorstel dat insprekers - veelal burgers en namens verenigingen - zich melden op de dag vóór de vergadering tot uiterlijk 12.00 uur. Met opgave van het onderwerp.
"Nu kunnen insprekers zich zelfs aan het begin van de vergadering nog aanmelden. Het nadeel hiervan is dat de raads(commissie)leden op deze manier niet voorbereid zijn op de inspreker en op het onderwerp waarover wordt ingesproken", schrijft het college in zijn raadsvoorstel.
Managen
Daarnaast kan de griffie de insprekers tot nu toe niet vooraf op de geldende regels wijzen. "Dat helpt in het managen van de verwachtingen bij de inspreker en het bevorderen van een ordelijke vergadering. Soms meldt een inspreker zich aan die bij nadere afstemming toch niet aan de geldende regels voldoet, zoals dat er niet mag worden ingesproken over besluiten van het gemeentebestuur waartegen bezwaar en beroep openstaat of heeft opengestaan. Deze voorgestelde termijn voor aanmelding voor insprekers is een lijn die landelijk in veel meer gemeenten wordt gevolgd."
Praat met de raad
Midden-Groningen voert verder 2 nieuwe vormen voor contact vanuit de bevolking met de gemeenteraad in: Praat met de raad: hierbij kunnen burgers eens per maand informeel in gesprek gaan met raadsleden, na aanmelding minimaal een week van tevoren, met vermelding van het onderwerp.
Rondetafelgesprek
En het rondetafelgesprek: Er kan door de raad een rondetafelgesprek over een bepaald onderwerp worden georganiseerd waarbij inwoners en andere betrokkenen worden uitgenodigd.
Onbevredigend
Deze beide vormen zijn toegevoegd omdat het inspreken in de raad(scommissie) vaak wat onbevredigend voelt. Er is slechts 5 minuten spreektijd. Er kunnen alleen verhelderende vragen worden gesteld. "Met deze nieuwe vormen is er voor inwoners meer gelegenheid om wat informeler en diepgaander met raadsleden in gesprek te gaan. Bij het rondetafelgesprek kan de raad op eigen initiatief over een bepaald onderwerp in gesprek met inwoners en andere betrokkenen.
Foto: Pixabay.com.